Veel sneeuw verwacht komende dagen - slecht nieuws voor Elfstedentocht

Een jonge schaatser trekt zijn eerste baantje op het Nannewijd in Friesland. Binnen een paar uur ligt er waarschijnlijk een laag sneeuw op dit ijs. ANP / Catrinus Van Der Veen

Slecht nieuws voor schaatsliefhebbers: er komt een flink pak sneeuw aan. En dat kan niet alleen op de ‘gewone’ sloten en plassen een probleem vormen, maar ook voor een eventuele en zo verlangde Elfstedentocht.

Op verschillende plekken in Nederland kan vandaag wel vijf tot tien centimeter sneeuw vallen, voorspelt Buitenradar.nl. Vanuit het zuiden zullen de eerste sneeuwbuiten het land binnentrekken.

Later op de dag zal het overal in het land gaan sneeuwen. De verwachting is dat het zeker tot 27 januari zal blijven sneeuwen. En daarna zal waarschijnlijk de dooi inzetten.

Als dit werkelijkheid wordt, verkleint de kans op een Elfstedentocht aanzienlijk. Onder een laag sneeuw groeit het ijs namelijk een stuk minder snel aan. De ijsdikte zal dus de komende tijd minder snel groeien, ook al blijft het vriezen.

Ook voor Friesland zijn de komende twee dagen sneeuwbuien voorspeld.

KNMI: code oranje voor Limburg:

Aangepaste dienstregeling treinen en veel oponthoud op de weg maandag

Gisteren kondigde de NS al opnieuw een aangepaste dienstregeling aan vanwege de voorspelde grote sneeuwval. De ANWB verwacht maandag een zware ochtendspits met zeker 300 km file.

Treinreizigers moeten ook maandag, dinsdag, woensdag en donderdag rekening houden met een aangepaste dienstregeling op het spoor, zegt woordvoerder van de NS bovendien vandaag. Wat de aanpassingen precies inhouden, wordt in de loop van de middag bekend.

Vrijdag reden de treinen niet volgens een aangepaste dienstregeling, maar toen zorgde een stroomstoring in Utrecht voor grote problemen op het spoor.

Een aangepaste dienstregeling houdt in dat er minder treinen per uur rijden zodat er meer ruimte is om eventuele verstoringen op te vangen. Ook moeten passagiers op sommige trajecten vaker overstappen. Daar waar nodig worden treinen verlengd.

    • Niels Posthumus