Einde eenzijdige wapenstilstand FARC - ‘zal niet worden verlengd’

Ivan Marquez, onderhandelaar van de FARC. Hij kondigde eerder al aan dat de eenzijdige wapenstilstand na vandaag niet zal worden verlengd. Foto AP / Ismael Francisco

Vandaag loopt een door de Colombiaanse rebellenbeweging FARC eenzijdig afgekondigde wapenstilstand af. Het hoofd van de afvaardiging van de FARC voor de vredesonderhandelingen in Cuba, Ivan Marquez, zei eerder al dat de wapenstilstand niet zal worden verlengd.

De FARC kondigde op 20 november, aan het begin van de vredesbesprekingen met de Colombiaanse regering in Cuba, aan alle sabotage-acties en aanvallen op overheids- en particuliere eigendommen gedurende twee maanden op te schorten.

De regering van de Colombiaanse president Juan Manuel Santos weigerde het staakt-het-vuren te beantwoorden. Volgens de regering heeft de guerrillabeweging wapenstilstanden in het verleden gebruikt om zich te versterken.

De vredesonderhandelingen tussen de FARC en de regering, die enige tijd werden stilgelegd, zijn vorige week hervat.

    • Niels Posthumus