Staatssecretaris: er moet snel een alternatief komen voor de Fyra

Een Fyra die stilstaat op het rangeerterrein Watergraafsmeer. Foto ANP / Jerry Lampen

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) wil dat de NS en de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS voor het einde van de maand met een plan komen voor een alternatief voor de Fyra. Ook wil ze op korte termijn een grondige evaluatie van beide vervoerders over hoe het zover heeft kunnen komen.

Volgens Mansveld is het nu aan de vervoerders om snel met een goede oplossing te komen voor het probleem, schrijft ze in een verklaring.

“Ik wil dan ook van de Nederlandse Spoorwegen en de Belgische vervoerder NMBS weten welke permanente oplossing zij voor ogen hebben om uiteindelijk aan de eisen uit de concessie te voldoen en wanneer zij deze oplossing denken te bieden.”

Mansveld wil dat reizigers verder een goed alternatief krijgen om tussen Nederland en België te reizen. De alternatieve treindienst zou moeten rijden totdat de Fyra weer voldoende betrouwbaar is. De staatssecretaris stuurt morgen een brief aan de Tweede Kamer over de kwestie.

Al vanaf december problemen

De Fyra kampte al vanaf december met technische problemen, maar de afgelopen dagen werd door het het winterse weer pas echt duidelijk hoe groot de problemen met de nieuwe treinen zijn. IJsblokken die tijdens de rit van de treinen afvallen, beschadigden de treinstellen. De treinen werden in België onbetrouwbaar verklaard waarna NS en NMBS besloten de hogesnelheidslijn voorlopig stil te leggen. Zowel de NS als de NMBS willen het bedrijf dat de nieuwe toestellen levert aansprakelijk stellen.

Ook de NMBS is niet blij met de Fyra:

    • Mirjam Remie