Partij Merkel en linkse oppositie nek-aan-nek bij verkiezingen Nedersaksen

Gouverneur van Nedersaksen David McAllister en kanselier Angela Merkel zwaaien tijdens de verkiezingscampagne vorige week.
Gouverneur van Nedersaksen David McAllister en kanselier Angela Merkel zwaaien tijdens de verkiezingscampagne vorige week. Foto Reuters / Fabian Bimmer

Bij de verkiezingen in de Duitse deelstaat Nedersaksen tekent zich een nek-aan-nekrace af tussen de landelijke regeringspartijen en de linkse oppositie, zoals de opiniepeilingen al voorspelden. Dat blijkt uit prognoses op basis van exit polls van de televisiezenders ARD en ZDF.

De Christelijke Democratische partij van Merkel (CDU) blijft volgens de exitpolls de grootste. Maar de grootste winnaar is volgens die voorspelling de Vrije Democratische Partij (FDP), met een winst van tien procent. De partijen vormen samen een coalitie, die onder Merkel ook het land bestuurt. De FDP haalt volgens de voorspellingen ruimschoots de kiesdrempel van vijf procent, Die Linke en de Piratenpartij echter niet.

Verkiezingen zijn test voor Merkel

De verkiezingen van Nedersaksen vandaag worden gezien als een test voor Merkel en haar coalitie in opmaat naar de landelijke verkiezingen volgend jaar. Grote uitdagers zijn de linkse oppositiepartijen. Die hebben volgens de voorspellingen ook niet slecht gescoord vandaag: De Sociaal Democraten (SPD) en en de Groenen zouden 46 procent van de stemmen hebben gekregen. Winst in Nedersaksen zou de kans vergroten dat het de linkse partijen volgend jaar lukt Merkel te verslaan.

De CDU heeft de afgelopen twaalf deelstaatverkiezingen tegenslagen gehad - de partij verloor vier staten aan de SPD. Dat staat in schril contrast met de waardering die Merkel geniet, mede dankzij haar leidende rol in de eurocrisis. Veel Duitsers vinden dat ze de belangen van hun land behartigt.

Nedersaksen is zo groot als Nederland. Er wonen ruim zes miljoen mensen.