Oostenrijk handhaaft dienstplicht - ‘geen echt debat gevoerd’

Archieffoto van het Oostenrijkse leger. Het land handhaaft de dienstplicht, zo volgt uit een referendum dat vandaag gehouden is. Foto Reuters / Heinz-Peter Bader

Een ruime meerderheid van de Oostenrijkers heeft vandaag in een referendum gestemd voor de handhaving van een dienstplichtigenleger. Volgens exitpolls stemde zestig procent tegen een voorstel om over te schakelen op een beroepsleger.

Dienstplichtigen worden in Oostenrijk geregeld opgeroepen om te helpen natuurrampen te voorkomen - of om op te ruimen achteraf. Bewoners van het platteland zijn waarschijnlijk gevoeliger voor het argument dat een beroepsleger waarschijnlijk geen zandzakken zal vullen om overstromingen te voorkomen of zal helpen om ondergelopen kelders leeg te scheppen, schrijft persbureau AP.

Ook zijn sommigen bang dat een verandering van het systeem de sociale sector van Oostenrijk zal aantasten. Weigeraars van de dienstplicht werken vaak in bejaardentehuizen of als ambulancepersoneel - banen waar wegens de lage lonen weinig animo voor is.

‘Nauwelijks debat gevoerd ‘

De kwestie zorgde voor verdeeldheid binnen de regering, schreef Paul Luttikhuis deze week in NRC Handelsblad. De conservatieve ÖVP wil de bestaande situatie handhaven, terwijl de sociaal-democratische SPÖ voor een beroepsleger is. Maar een echt debat is nauwelijks gevoerd:

“De meeste commentatoren vinden dat de regering de verantwoordelijkheid voor een belangrijk maatschappelijk thema afschuift. De partijen hebben in de afgelopen weken niet serieus geprobeerd een eigen visie te ontvouwen over de rol van het leger en over de vraag of de dienstplicht nog steeds bijdraagt aan de democratische inbedding van het leger.”

Oostenrijk heeft een krijgsmacht van 35 duizend militairen, van wie 21 duizend dienstplichtigen die zes maanden dienen. Daarnaast heeft het een dertigduizend man sterke part-time militie. De voorgestelde hervorming voorzag in een beroepsleger van 8500 militairen en een militie van 9300 leden, met meer aandacht voor bestrijding van terrorisme en cyberaanvallen.

    • Mirjam Remie