Obama benoemd voor tweede termijn - morgen in het openbaar

President Barack Obama is zojuist formeel benoemd voor zijn tweede termijn. Foto P / Susan Walsh

President Barack Obama is zojuist in besloten kring beëdigd voor zijn tweede termijn als president van de VS. Vanmorgen werd Joe Biden al officieel benoemd tot vicepresident. Morgen vindt de plechtigheid in het openbaar plaats.

De plechtigheid vond plaats in het Witte Huis en duurde maar twee minuten. Zijn vrouw Michelle, hun dochters Sasha en Malia en enkele verslaggevers waren getuigen.

Het ligt vast in de Grondwet dat de datum voor de beëdiging 20 januari moet zijn. Vandaar dat vandaag de formaliteit plaatsvond; morgen doet Obama het nog eens over. Maar dan in het openbaar, voor het Capitool. Opperrechter John Roberts nam vandaag de eed af en zal dat morgen weer doen. Vier jaar geleden maakte hij een vergissing waardoor Obama de tekst niet goed uitsprak.

Morgen zullen er naar verwachting enkele honderdduizenden bezoekers naar de beëdiging komen. Die gaat gepaard met veel uitbundige feestelijkheden zoals gala’s en diners. Vanwege de economische situatie heeft Obama het aantal officiële gala’s deze keer beperkt tot twee. Vier jaar geleden waren dat er nog tien, Bill Clinton hield er in 1997 nog veertien.

Een snelle geschiedenisles: alle presidentiële inaugeraties sinds Reagon in 36 seconden:

Tweede termijn vaak lastig, maar Obama is strijdbaar

Presidenten die worden herkozen hebben het in hun tweede termijn vaak lastig, blijkt uit de geschiedenisboeken. Nixon overleefde zijn tweede termijn niet door het Watergate-schandaal, Reagan kreeg het Iran-Contra-schandaal en Clinton werd bijna afgezet door zijn affaire met Monica Lewinsky. Het gezag van Bush implodeerde door het gebrek aan vooruitgang in Irak, de orkaan Katrina en de economische crisis. Bovendien zijn alle ogen vanaf halverwege de tweede termijn vooral gericht op de komende presidentsverkiezingen met nieuwe kandidaten.

Obama is zich bewust van deze ‘tweede termijn vloek’. Maar hij heeft nog genoeg ambities, schreef onze correspondent Guus Valk in NRC Weekend:

“Sinds 2010, het jaar van de Republikeinse machtsovername in het Huis van Afgevaardigden, werd hij dwarsgezeten door de Republikeinen in het Congres. Vaak kreeg hij in eigen kring het verwijt te passief te reageren en te weinig de strijd aan te gaan Maar de laatste dagen laat Obama zien dat hij nog steeds strijdbaar is. Toen Amerika op 1 januari over de zogeheten ‘begrotingsafgrond’ dreigde te vallen, ging Obama voluit het gevecht aan met de Republikeinen. (…)

Dezelfde houding liet Obama deze week zien toen hij maatregelen voorstelde om vuurwapengeweld tegen te gaan. Obama weet dat de meeste plannen heel moeilijk of zelfs onhaalbaar zijn in een Republikeins Huis. Maar hij gaf een bevlogen persconferentie, waarin hij zich door kinderen liet omringen. Zijn boodschap: of jullie werken mee, of ik doe het zelf. Ik heb een mandaat van de bevolking.”

    • Mirjam Remie