Nedersaksen naar stembus - belangrijke test Merkel én linkse oppositie

De Duitse bondskanselier Angela Merkel gisteren tijdens een bijeenkomst van haar partij CDU. Foto AFP / Ove Arscholl

Een belangrijke dag voor bondskanselier Angela Merkel. Vandaag gaan in de Duitse deelstaat Nedersaksen maar liefst 6,1 miljoen Duitsers naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De linkse oppositie hoopt op een overwinning op de daar traditioneel regerende CDU en FDP.

Een overwinning in de noordwestelijke deelstaat met hoofdstad Hannover zou een stevige tik betekenen voor de CDU/FDP-coalitie, die onder leiding van Merkel ook het land bestuurt. De stembusgang geldt als een belangrijke test voor Merkel en haar coalitie in opmaat naar de landelijke verkiezingen in september dit jaar.

Opiniepeilingen voorafgaand aan de verkiezingen vandaag in Nedersaksen voorspellen een nek-aan-nekrace tussen de CDU/FDP-coalitie en de oppositie van SPD, Grünen en Die Linke.

Lot regeringscoalitiet vooral afhankelijk van FDP

Wie de overhand zal krijgen, hangt waarschijnlijk vooral af van de steun die de liberale FD weet te verwerven. Merkels eigen CDU lijkt stabiel in de peilingen, maar de FDP heeft in de afgelopen regeerperiode veel steun verloren. Onder meer omdat de partij er niet in is geslaagd grote belastingverlagingen door te voeren.

Dat Merkel en haar CDU nog altijd wel populair zijn, komt doordat het Duitsland in de huidige tijden van economische crisis wereldwijd relatief goed gaat. Merkel mag bovendien in Zuid-Europa hevig worden bekritiseerd over haar handelen binnen de eurocrisis, haar strenge optreden op dit gebied maakt haar in eigen land onder veel belastingbetalers erg populair.

Vooruitblik van enige tijd terug op de verkiezingen in Nedersaksen:

SPD en zijn landelijke leider Steinbrück hebben het erg moeilijk

De stembussen in Nedersaksen sluiten vanmiddag om vijf uur. Direct daarna zullen de eerste exitpolls bekend worden gemaakt. Vallen die slecht uit voor de oppositie, dan kan dat wel eens de doodsteekt betekenen voor SPD-leider Peer Steinbrück. NRC-correspondent Frank Vermeulen schreef vrijdag:

Als zijn partij verliest in Nedersaksen geeft niemand een cent voor de toekomst van de veelgeplaagde lijsttrekker van de sociaal-democratische SPD voor de Bondsdagverkiezingen in het najaar. En dat is eigenlijk verbazingwekkend want de sociaal-democraten leken samen met de Groenen nog maar zo kort geleden aan te sturen op een klinkende overwinning in de Noord-Duitse deelstaat.

Het imago van Steinbrück is niet best, stelt Vermeulen. En ook daar profiteert Merkel nadrukkelijk van:

De wijze waarop de SPD-top afgelopen najaar uiteindelijk gekozen heeft voor Steinbrück, is mede debet aan het wegkwijnen van de partij in de peilingen. Partijvoorzitter Sigmar Gabriel en Bondsdagfractievoorzitter Frank-Walter Steinmeier haakten af als kandidaat-kanselier, waardoor Steinbrücks kandidatuur een negatief aureool kreeg: hij was derde keus.

Stembureau’s Nedersaksen open:

    • Niels Posthumus