India zegt banden met Pakistan te heroverwegen - vijandigheid groeit

Tanks op een militaire parade eerder vandaag in India. De angst groeit dat het land deze tanks ook daadwerkelijk zal willen inzetten in een eventuele nieuwe oorlog met Pakistan. Foto AFP / Prakash Singh

India stelt dat het zijn banden met buurland en aartsrivaal Pakistan te gaan heroverwegen. De aanleiding is de “onmenselijk moord” op twee soldaten door het Pakistaanse leger in de betwiste regio Kashmir. Weer meer vijandelijkheid tussen de twee kernmachten betekent extra instabiliteit in de regio.

Premier Manmohan Singh van India heeft gezegd dat India graag vriendelijker relaties met Pakistan zou willen opbouwen, maar stelt dat dit niet mogelijk is als de Pakistaanse regering niet dezelfde intentie heeft.

Vorige week werden twee soldaten van India door Pakistan onthoofd. Althans, dat zegt India. Pakistan ontkent dat de twee op die lugubere wijze aan hun eind zijn gekomen. De soldaten sneuvelden in de hevigste gevechten in Kashmir sinds het in 2003 afgekondigde staakt-het-vuren tussen de twee landen.

Kashmir al vele malen aanleiding tot aanvallen over en weer en zelfs oorlog

NRC-correspondetn Joeri Boom gaf afgelopen week bondig de geschiedenis van het conflict in Kashmir weer:

“Pakistan (190 miljoen inwoners) en India (1,22 miljard) claimen beide Kashmir, dat een overwegend islamitische bevolking heeft. Ook China claimt een deel van het hoog in de Himalaya gelegen gebied. Kashmir leidde twee keer tot een volledige oorlog tussen India en Pakistan. Enkele keren kon oorlog ternauwernood worden afgewend. Geregeld vinden echter over en weer beschietingen plaats, die doorgaans niet de internationale pers halen. Sinds eind jaren negentig hebben beide landen kernwapens. Nu Pakistan geregeld tactische kernraketten test waarvan sommige slechts een bereik hebben van 60 kilometer, vrezen sommige analisten dat het land bereid is een grote conventionele aanval van het veel sterkere India nucleair te vergelden.”

Kritiek op verzoenende toon premier India zwelt aan

Boom schreef direct na de gevechten al dat generaal Bikram Singh van het leger van India stelde dat zijn land het recht heeft om terug te slaan als vergelding. Hij schreef bovendien dat niet alleen binnen het leger, maar ook onder de bevolking van India, de kritiek op de verzoenende houding van premier Singh aanzwelt.

En dat is jammer, want het leek de laatste tijd, onder meer in het kader van de economische groei, steeds beter te gaan tussen de landen. Boom:

“Eerst de handel, dan de politiek, is het devies van premier Manmohan Singh. Sinds de Pakistaanse president Asif Ali Zardari in april vorig jaar een succesvol bezoek aan India bracht, is een proces op gang gekomen van het herstellen van de economische banden. Afgelopen jaar hebben Pakistan en India handelsbelemmeringen opgeheven en het visumbeleid versoepeld. Voor het eerst sinds lange tijd gaan de landen weer onderlinge cricketwedstrijden spelen. Ook zullen ze dit jaar weer elkaars spelers toelaten tot elkaars cricket- en hockeycompetitie.”

Tekenen van terugval duidelijk zichtbaar

Maar de tekenen van een terugval zijn volgens Boom ondertussen overal alweer te zien:

“Pakistan heeft afgelopen week de handel aan een grenspost in Kashmir stopgezet. In India werd gisteravond tijdens de eerste wedstrijd van de Hockey India League geprotesteerd tegen deelneming van Pakistaanse spelers. Het hockeyteam van Mumbai heeft besloten vier Pakistanen niet op te stellen na protesten van de militante hindoe-organisatie Shiv Sena.”

    • Niels Posthumus