In beeld

Franse troepen in Mali

Ruim een week geleden besloot Frankrijk militaire hulp te bieden aan Mali. Momenteel zijn er tweeduizend Franse militairen in de voormalige kolonie, maar er zullen mogelijk meer dan de geplande 2500 troepen naar het land worden gestuurd. Onder leiding van de Fransen is er dit weekend een belangrijke overwinning geboekt: islamitische extremisten zijn de stad Diabaly te voet ontvlucht als gevolg van Franse luchtaanvallen. De stad is nu in handen van militairen. De vlucht van de rebellen uit Diabaly is een overwinning voor de door Frankrijk geleide operatie in Mali om het noorden en midden van het land te bevrijden van jihadistische strijders. Frankrijk wil graag dat Mali weer de leiding neemt over het offensief, maar daar is meer geld voor nodig. De VN is daarom om hulp gevraagd.
Een Franse soldaat stuurt een sms'je voor een restaurant in Niono.
Reuters / Joe Penney
Soldaten staan naast een klein vuurtje, een dag nadat Frankrijk en West-Afrikaanse leider de wereld om hulp heeft gevraagd. Met geld en materieel zouden Afrikaanse legers de Franse troepen kunnen helpen in hun strijd tegen aan al Qaeda gelieerde militanten.
Reuters / Joe Penney
Franse soldaten staan op een tank in Niono.
Reuters / Joe Penney
Kletsen en een potje kaarten in Niono.
Reuters / Joe Penney
Een Franse soldaat via de zijspiegel van een militaire Jeep in Niono.
Reuters / Joe Penney
De Franse luitenant-kolonel Frederic en de Malinese kolonel Seydou Sokoba beantwoorden vragen van de pers.
Reuters / Joe Penney
Franse troepen rusten in een café in Niono.
AP / Jerome Delay
Franse soldaten in Niono.
AP / Jerome Delay
Franse soldaten maken zich klaar in Niono, vierhonderd kilometer van de hoodstad.
AP / Jerome Delay
Franse militairen rijden langs een markt in Niono, zo'n vierhonderd kilometer ten noorden van hoofdstad Bamako.
AP / Jerome Delay
Een konvooi van Malinese soldaten op weg naar Mopti. West-Afrikaanse leiders vroegen financiële en logistiek hulp aan de VN voor een regionale strijdmacht om het Franse offensief tegen islamieten te ondersteunen.
AFP / Fred Dufour
Een man uit Mali draagt een Malinese en een Franse vlag op zijn hoofd. En een revers waarop staat: 'Bedankt Francois Hollande'.
AFP / Eric Feferberg