Frankrijk voor benoeming Dijsselbloem - ‘zet lijn van Juncker voort’

Jeroen Dijsselbloem wordt morgen benoemd tot voorzitter van de eurogroep. Foto ANP / Jerry Lampen

De kandidatuur van Jeroen Dijssebloem voor het voorzitterschap van de eurogroep zal morgen in eensgezindheid worden geaccepteerd. Dat zei de Franse minister van Economie Pierre Moscovici vandaag. Hij riep Dijsselbloem op niet te veel af te wijken van Jean-Claude Juncker, van wie hij het stokje overneemt.

“Ik denk dat we de lijn van Jean-Claude Juncker moeten voortzetten. Hij kent Frankrijk en Duitsland en heeft er altijd voor gezorgd dat er een balans was in de regio.”

Moscovici verwees daarbij naar drie onder Juncker belangrijke thema’s: de balans tussen het tekort en groei, een bankenunie, en de integriteit van de eurozone.

Frankrijk twijfelde over Dijsselbloem

Eerder liet Moscovici zich negatief uit over de kandidatuur van Dijsselbloem. Hij zei deze week dat Frankrijk wil dat de nieuwe voorzitter pas in februari wordt gekozen. Hij zou eerst van Dijsselbloem en eventuele andere kandidaten concrete plannen willen horen voor de eurozone, anders zou hij geen beslissing kunnen nemen over de opvolging.

Geruchten dat hij eigenlijk zélf de baan had gewild, ontkent Moscovici vandaag. “Er is nooit een Frans verzoek gedaan. Dit is een buitengewoon zware taak die volgens mij met volledige toewijding moet worden gedaan.”

Nu zal Frankrijk dus toch akkoord gaan met de benoeming van Dijssebloem morgen, schrijft persbureau AFP, al is het niet van harte. Moscovici gaf hem nog een waarschuwing mee:

“Ik verwacht dat je een inspirerende visie hebt, geen beperkte blik die uitgaat van een triple A status of een tegenstelling tussen Noord- en Zuid-Europa.”

    • Mirjam Remie