Ajax wint ruim van Feyenoord in klassieker: 3-0

De klassieker Ajax – Feyenoord is vanmiddag beslist in het voordeel van de Amsterdamse club. Mede door twee doelpunten van Viktor Fischer werd het in Amsterdam 3-0. Voor Ajax is het de vijftigste competitiezege op de rivaal. FC Utrecht heeft FC Groningen vanmiddag met 2-0 verslagen en Willem II en ADO Den Haag hebben 1-1 gelijk gespeeld in Tilburg.

hristian Eriksen (L) en Toby Alderweireld vieren de 3-0 in het duel tegen Feyenoord. Foto ANP / Jerry Lampen

De klassieker Ajax - Feyenoord is vanmiddag beslist in het voordeel van de Amsterdamse club. Mede door twee doelpunten van Viktor Fischer werd het in Amsterdam 3-0. Voor Ajax is het de vijftigste competitiezege op de rivaal. FC Utrecht heeft FC Groningen vanmiddag met 2-0 verslagen en Willem II en ADO Den Haag hebben 1-1 gelijk gespeeld in Tilburg.

De klassieker

De wedstrijd tussen aartsrivalen Ajax en Feyenoord is eenvoudig gewonnen door Ajax. De Deen opende de score in de zesde minuut en sloeg vijf minuten voor rust opnieuw toe. Siem de Jong besliste het duel in de 62e minuut. Lex Immers verzuimde, na een rode kaart voor Ricardo van Rhijn, iets terug te doen vanaf de strafschopstip.

De ploeg van coach Frank de Boer komt door de zege op gelijke hoogte met nummer twee PSV. De achterstand op koploper FC Twente is slechts een punt. De Rotterdammers blijven vierde en moeten vier punten zien goed te maken op Twente. In een aantrekkelijke openingsfase kwam Ajax op voorsprong via Fischer, die na een pass van Niklas Moisander ontsnapte aan de aandacht van Daryl Janmaat, doelman Erwin Mulder omspeelde, en afrondde. De thuisploeg had het daarna voor het zeggen en was mede door geklungel in de Feyenoord-defensie een stuk gevaarlijker.

De reactie van Ajax-trainer De Boer:

Christian Eriksen mocht alleen op Mulder af na een te korte terugspeelbal van Bruno Martins Indi, maar wist de goalie niet uit te spelen. Ook Derk Boerrigter stuitte op de goed uitgekomen Mulder. De 2-0 viel toch nog voor rust. Fischer was attent na matig uitverdedigen door Joris Mathijsen.

Feyenoord begon na de pauze sterker en was via een scrimmage dicht bij de aansluitingstreffer. Toby Alderweireld haalde de bal echter van de lijn. Aan alle spanning kwam een eind toen De Jong een vrije trap van Eriksen verlengde: 3-0. Toch kregen de Amsterdammers nog een domper te verwerken. Van Rhijn moest met zijn tweede gele kaart vertrekken, nadat Jean-Paul Boëtius naar de grond ging na licht contact met de rechtsback. De daaropvolgende strafschop van Immers werd gekeerd door Kenneth Vermeer, terwijl de middenvelder in de rebound overschoot.

De Rotterdammers konden in het vervolg geen vuist meer maken, al ging een schot van Ruud Vormer nog net over. Voor Ajax is het de vijftigste competitiezege in de historie op de aartsrivaal.

De reactie van Feyenoord-trainer Koeman:

De NOS maakte een overzicht van Ajax - Feyenoord door de jaren heen:

De andere wedstrijden: Willen II - ADO Den Haag…

Kevin Jansen en Hans Mulder vulden het scorebord. De Hagenaren komen op 24 punten, evenveel als nummer zeven NEC. De Nijmegenaren spelen vandaag nog tegen Roda JC. Willem II blijft hekkensluiter met dertien punten.

Jansen zorgde na twintig minuten voor een Haagse voorsprong. De Rotterdammer kopte de bal uit een corner knap langs doelman David Meul. Aurélien Joachim kreeg na een halfuur een prima kans op de gelijkmaker, maar de Luxemburger zag ADO-goalie Gino Coutinho zijn doel schoon houden.

Kort daarna wisten de Tilburgers de bal dan toch in het doel te werken. Danny Guyt schoot raak, waarna de arbiter de goal goedkeurde. Zijn grensrechter had echter buitenspel gezien en bracht de zijn leidinggevende op andere gedachten. In de herhaling viel te zien dat Guyt bij de voorzet inderdaad buitenspel stond. De Leidenaar zette zijn voet echter pas tegen de bal nadat Coutinho een inzet van een andere Willem II’er had gekeerd.

De Tilburgers konden elf minuten voor tijd alsnog de gelijkmaker bijschrijven. Na een voorzet van rechts bleef de bal hangen in het strafschopgebied, waarna Mulder niet aarzelde en de bal hard tegen de touwen werkte. In de laatste minuten kreeg de hekkensluiter nog een dot van een kans, maar de Haagse defensie wist op het nippertje een punt veilig te stellen.

…FC Utrecht - FC Groningen

Alexander Gerndt en Mike van der Hoorn verzilverden in de Euroborg twee van de weinige kansen voor de domstedelingen, die naar 33 punten stijgen. Daarmee hijgen ze nummer vijf Vitesse (35 punten) in de nek.

Groninger Andraz Kirm vuurde het eerste serieuze schot van de wedstrijd op doel, maar doelman Robbin Ruiter wist de bal knap te keren. Nadat Gerndt een voorzet met een teenlengte had gemist, gebeurde er in het eerste bedrijf weinig meer voor beide doelen.
Kirm luidde ook de tweede helft in met een fijn schot, maar de Sloveen vond Ruiter opnieuw op zijn weg.

Vervolgens was het Utrecht dat ietwat gelukkig op voorsprong kwam. Na stuntelig uitverdedigen van Mitchell Schet, die even daarna werd gewisseld, kreeg Johan Kappelhof de bal in het zestienmetergebied op zijn arm: strafschop. Gerndt benutte het buitenkansje: 1-0.

Armetierige doelpogingen

De ploeg van trainer Robert Maaskant ging daarna op zoek naar de gelijkmaker, maar Ruiter bleek meerdere keren een uitstekende sta in de weg. Bij de eerste de beste counter veroverden de domstedelingen een hoekschop. De slaperige Groningen-defensie liet Van der Hoorn helemaal vrij in het vijfmetergebied, waarna de Flevolander de bal in tweede instantie in het dak van het doel jaagde.

Groningen probeerde het vervolgens nog wel, maar kwam niet verder dan enkele armetierige doelpogingen. De ploeg, waar Rasmus Lindgren na vijf jaar bij Ajax en Red Bull Salzburg zijn rentree maakte, blijft met twintig punten op de twaalfde plek staan.

De wedstrijdverslagen zijn geschreven door persbureau Novum.

    • Anouk Eigenraam