Eddy van Wessel wint Zilveren Camera met fotoserie over Syrië

Een vriend van Zilveren Camerawinnaar Eddy van Wessel neemt de prijs in ontvangst. Hij was zelf niet bij de uitreiking aanwezig. Foto ANP / Phil Nijhuis

Eddy van Wessel heeft vandaag de Zilveren Camera gewonnen. Hij won de prestigieuze Nederlandse fotografieprijs met een zwart-wit fotoserie over het oorlogsgeweld in Aleppo in Syrië. De prijs is vanmiddag uitgereikt in het Fotomuseum in Den Haag.

De serie van Van Wessel (1965) toont volgens de jury de “totale waanzin van de burgeroorlog”. De jury roemt Van Wessel om zijn keuze om op eigen initiatief naar Syrië af te reizen en daar de vele kanten van een vuile oorlog te belichten en spreekt van “indringende, huiveringwekkende fotografie”.

Robert Knoth en Antoinette de Jong wonnen de Canon Prijs, de prijs voor het beste fotoverhaal. Over een periode van twintig jaar volgden zij de sporen van de Afghaanse heroïnehandel. In de categorie portretten won Stephan Vanfleteren met een portret van Rem Koolhaas.

De Zilveren Camera wordt sinds 1949 uitreikt aan de beste persfoto van het afgelopen jaar. Er werden dit jaar ruim tienduizend foto’s ingezonden.

Bekijk hier de winnende fotoserie van Van Wessel.

    • Mirjam Remie