Duizenden Amerikanen de straat op tegen strengere wapenwetgeving

Een demonstrant met zijn AR-15-geweer in het Amerikaanse Arizona. In heel de Verenigde Staten gingen mensen afgelopen nacht de straat op om te demonstreren tegen strengere wapenwetgeving. Foto Reuter / Joshua Lott

Duizenden wapenbezitters verzamelden zich afgelopen nacht (Nederlandse tijd) in hoofdsteden van de verschillende Amerikaanse staten om te demonstreren tegen strengere wapenwetgeving die president Barack Obama voorstelt.

De protesten verliepen vreedzaam. Al zagen bijeenkomsten er soms wat dreigend uit, omdat deelnemers hun pistolen en geweren duidelijk zichtbaar bij zich droegen.

De omvang van de demonstraties verschilde sterk per staat: van een handvol mensen in South Dakota tot meer dan tweeduizend in New York. Ander plekken waar grote groepen wapenliefhebbers de straat opgingen waren: Connecticut, Tennessee, Texas, Utah en de staat Washington.

De voorstellen tot strengere wapenwetgeving van president Obama volgden op het bloedbad op een school in Connecticut vorige maand. Daar schoot een 20-jarige man onder andere twintig kinderen dood.

‘Obama gebruikt kinderen als menselijk schild voor liberale agenda’

De demonstranten hadden echter weinig begrip voor de reactie van Obama op die tragedie. Republikein Steve Toth, lid van het Texaanse parlement, zei tegen persbureau AP:

“Wat mij zo boos maakt, is dat de president kinderen als menselijk schild gebruikt om zijn zeer liberale agenda door te drukken, en dat hij verder niets doet om hen te beschermen.”

De demonstraties van afgelopen nacht waren een initiatief van Eric Reed, een piloot uit Houston die recent een organisatie met de naam ‘Strengere wapenwetgeving, meer criminaliteit’ oprichtte.

Wapenbezitters demonstreren tegen strengere wapenwet VS:

Debat over inperking van wapenbezit ligt al jaren heel erg gevoelig

De demonstraties zullen president Obama niet verbazen en waarschijnlijk ook niet al te veel afschrikken. Hij weet dat het beperken van wapenbezit gevoelig ligt in zijn land.

NRC-correspondent Guus Valk schreef vorige maand, naar aanleiding van de toespraak die Obama hield na het drama in Connecticut, dat president stelde dat politieke onenigheid echter geen reden mag zijn om niets te doen om Amerikaanse kinderen te beschermen. Valk schreef verder:

In zijn eerste termijn was strengere wapenwetgeving geen prioriteit van Obama, maar de tragedie op de school lijkt het startsein voor een poging om het Amerikaanse publiek en de politiek te overtuigen van de noodzaak voor het inperken van zware vuurwapens. Obama lijkt voor het eerst bereid om zijn invloed als president te gebruiken voor een herstel van het verbod op zware vuurwapens, dat in 2004 werd afgeschaft.

Amerikanen beschouwen wapens als cultureel erfgoed

Maar Valk heeft er een hard hoofd in dat de voorstellen van Obama en zijn Democratische partij al op korte termijn effect zullen sorteren. Hij schreef in december:

Ondanks de ferme woorden van Obama en de plannen van is de kans klein dat er om korte termijn werkelijk iets zal veranderen. Voorstanders van vrij wapenbezit zijn oppermachtig. Het debat over wapenbezit is verzand geraakt. De wapenlobby presenteert het als een kwestie van persoonlijke vrijheid. Over de slachtoffers gaat het nauwelijks. Obama probeert die impasse nu te doorbreken. Daarvoor zal hij eerst het klimaat in Amerika moeten veranderen. Een meerderheid van de bevolking is tegen strengere regels voor wapenbezit. Amerikanen zijn wapens gaan beschouwen als cultureel erfgoed.

    • Niels Posthumus