Dit keer mag niets misgaan: generale voor inauguratie Obama

Barack Obama takes the Oath of Office as the 44th president of the United States from U.S. Chief Justice John Roberts as his wife Michelle holds the Bible during the inauguration ceremony in Washington, in this January 20, 2009 file photo. Four years ago, John Roberts blew it. In his debut at swearing in the next president, the Supreme Court chief justice stumbled over the oath at Barack Obama's inauguration ceremony. That led Obama to mix his words up too and the historic swearing-in of the first African-American president briefly became an awkward muddle. REUTERS/Jim Bourg/Files (UNITED STATES - Tags: POLITICS) President Obama in 2009 terwijl hij de eed aflegt, zijin vrouw Michelle houdt de bijbel vast. Foto Reuters / Jim Bourg

De Amerikaanse president Obama wordt net als vier jaar geleden twee keer beëdigd: vanavond en morgen. Officieel moet de president de 20e de eed afleggen, maar omdat vandaag een zondag is, wordt het morgen nog eens dunnetjes overgedaan. En zo’n rondje extra oefenen komt opperrechter John Roberts misschien wel goed van pas.

Update 18:00 uur: Obama is officieel beëdigd.

Vier jaar geleden verpestte opperrechter John Roberts de inauguratie van Obama; hij verhaspelde een aantal woorden in de gelofte en bracht daarmee Obama ook van zijn stuk. Een plechtig en historisch moment werd voor het oog van de hele wereld een rommeltje.

Volgens de grondwet moet de president de volgende gelofte afleggen:

“I do solemnly swear that I will faithfully execute the Office of President of the United States, and will to the best of my ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States.”

Maar omdat Roberts het woord faithfully aan het eind van de zin zei, raakte Obama ook verward en zei uiteindelijk:

“..that I will execute the Office of President of the United States faithfully.”

Om allerlei samenzweringen voor te zijn dat de president niet goed zou zijn beëdigd, deden Obama en Roberts de ceremonie de volgende dag samen nog een keer over. In Nederland zijn we dus niet de enige die hun regeringsleiders meerdere keren beëdigen. Dit jaar gebeurt het precies andersom: tijdens een kleine ceremonie zal Obama vanavond de eed afleggen en morgen doet de president het en public nog eens over.

Onze koningin zou weinig moeten hebben van zo’n toneelstukje, maar anders dan bij de beëdiging van ons kabinet, is er een goede reden voor: de reden is dat de president officieel op de 20e de eed moet afleggen, maar op zondag is alles dicht en kan er dus geen feest worden gegeven, twittert NRC-correspondent Guus Valk:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Over Obama: inhuldiging moet over, omdat hij op 20 januari moet worden ingehuldigd, maar een feest op zondag hier niet kan. Dat wordt morgen

De generale repetitie vandaag biedt Roberts (en Obama) dan ook de kans om zich te revancheren. Want om zich nu twee keer aan dezelfde steen te stoten, zou natuurlijk wel een beetje pijnlijk zijn. Vandaag is dan ook een “dress rehearsal”, zegt een medewerker tegen de Global Post.

En dus wordt niets aan het toeval overgelaten. Na Obama zijn herverkiezing hebben de twee mannen meteen een kaartje uitgewisseld. Op het kaartje staat de 35 woorden tellende eed met precies de juiste interpunctie en klemtonen, iets dat ook de voorganger van Roberts, William Rehnquist bij zich droeg. De opperrechter stond er om bekend dat hij de plek van de inauguratie van te voren verkende tot in de puntjes en ter plekke de eed ging staan oefenen.

Welke andere maatregelen Roberts misschien neemt om een vlekkeloze presentatie te geven morgen, daar wil het hooggerechtshof verder weinig over kwijt. Een troost voor Roberts voor het geval het nu vanavond toch fout mocht gaan: een slechte generale belooft een goede première.

    • Anouk Eigenraam