De accountant die negen miljoen dollar verduisterde

John Ferreira was door de jaren heen een succesvol ondernemer in bouw- en landschapsarchitectuur geworden. En Angela, zijn accountant, een van zijn meest betrouwbare werknemers. Tenminste, dat dacht hij. Totdat duidelijk werd dat ze door de jaren heen negen miljoen dollar naar zichzelf had overgemaakt.

Het begint in 2000 met een relatief klein bedrag: ruim 2.500 dollar van het bedrijf naar een rekening op haar meisjesnaam. Dat gaat goed. Bij een bedrijf waar miljoenen binnenkomen, merkt niemand dat op. Dus wordt het gaandeweg meer - 30.000 dat jaar, 55.000 het volgend jaar, 360.000 het jaar daarop. Elke transactie op zichzelf is nooit meer dan 10.000, om verdenkingen te voorkomen.

Terwijl Angela steeds grotere bedragen achterover drukt en het uitgeeft aan paarden, nieuwe huizen en een dure bruiloft voor haar broer, begint Ferreira nattigheid te voelen. Nog steeds draait zijn zaak goed, dus hoe kan het dat er onder de streep toch steeds minder overblijft? Hij huurt een onderzoeksteam in.

“In addition to her duties with his companies, Angela was the bookkeeper for Starr Quality Homes, which Ferreira’s wife, Tricia, owns. When Christmas rolled around, and Ferreira reluctantly concluded he couldn’t afford to hand out many bonuses, Tricia insisted that Angela make the cut and receive an extra $200. Angela, of course, had already done her own calculations. For 2005, she had decided she deserved a total bonus of around $3.4 million.”

Lees het hele verhaal van Neil Swidey bij The Boston Globe (6.085 woorden, ongeveer 28 minuten leestijd).

    • Peter Zantingh