Bomaanslag in Griekse hoofdstad Athene – ‘twee gewonden’

Politieagenten sluiten het winkelcentrum af waar vanochtend een bomaanslag plaatsvond. Foto Reuters / John Kolesidis

In een winkelcentrum Athene is vanochtend om elf uur een bom ontploft. Griekse media kregen vijftig minuten van tevoren anonieme telefoontjes over de aanslag. Twee beveiligingsmensen raakten gewond.

De politie evacueerden na de telefoontjes direct de circa 200 mensen die op dat moment aanwezig waren in het winkelcentrum - gelegen in de welvarende noordelijke buitenwijk Maroussi. Winkels waren weliswaar gesloten op zondag, maar cafés, restaurants en bioscopen waren wel open.

De aanslag volgt op een vergelijkbare aanslag bij de huizen van vier journalisten en de broer van de woordvoerder van de Griekse overheid ruim een week geleden.

De bom ontplofte op de eerste verdieping van het winkelcentrum en richtte grote schade aan. De politie sluit vooralsnog niet uit dat de aanslag het werk is van dezelfde groep die eerder de kantoren van de Conservatieve Partij van premier Antonis Samaras beschoot.

De politie stelt echter ook dat er vermoedens bestaan dat er in navolging van deze groepering steeds meer nieuwe organisaties ontstaan die naar geweld grijpen om hun onvrede met de zware bezuinigingen in het land en het beleid van de regering te uiten.

    • Niels Posthumus