Berlusconi verschaft duidelijkheid: hij wil geen premier worden

Silvio Berlusconi bij het televisieprogramma 'Italia Domanda' deze week. Foto AFP / Livio Anticoli

Silvio Berlusconi wordt niet opnieuw premier van Italië als zijn conservatieve partij Volk van de Vrijheid de verkiezingen van volgende maand wint. Hij zei vandaag dat zijn politieke erfgenaam Angelino Alfano zijn eerste keus is voor het premierschap.

Berlusconi heeft zich maanden op de vlakte gehouden over de vraag of hij voor de vierde keer premier wil worden.

Koploper in de peilingen is de centrumlinkse Pier Luigi Bersani, maar het is onwaarschijnlijk dat hij voldoende stemmen krijgt om alleen te kunnen regeren. Een mogelijke coalitiepartner is interimpremier Mario Monti, die een coalitie vormt met middenpartijen. Hij staat in de opiniepeilingen vlak achter Berlusconi.

Te veel krediet verloren voor premierschap

Dat Berlusconi geen premier wil worden was te verwachten, hoewel hij er de afgelopen tijd vaag over was. Vorige week werd bekend dat hij voor de komende verkiezingen opnieuw een deal sluit met Lega Nord, om zo een centrumrechtste coalitie te vormen. Hij zei toen al dat hij niet per se premier hoefde te worden. Onze buitenlandredacteur Marc Leijendekker schreef daarover:

“Een premierschap zit er niet in. Daarvoor heeft hij te veel krediet verloren. Maar de alliantie met de Lega, sterk in het rijke noorden, biedt uitzicht op een machtsblok in de Senaat. Medewerkers van Berlusconi hebben gezegd dat ze na de de verkiezingen van 24 februari een guerrilla willen voeren tegen de nieuwe regering.”

    • Mirjam Remie