Algerije speurt raffinaderij af op zoek naar bommen - ‘zeker 55 doden bij gijzeling’

Algerijnse soldaten bewaken het vliegveld nabij de raffinaderij waar de afgelopen dagen de gijzeling plaatsvondt. Foto AP / Mohamed Kadri

Het Algerijnse staatsnieuws heeft gemeld dat meerdere mijnopruimingsteams de gasraffinaderij, waar gisteren een einde kwam aan de bloedige gijzeling van tientallen medewerkers, momenteel onderzoeken op explosieven.

De angst bestaat dat de islamitische fundamentalisten, die in de raffinaderij vier dagen lang tientallen mensen gevangen hielden en vermoordden, bommen hebben achtergelaten.

Bij de gijzeling, die gisteren met veel geweld werd beëindigd, kwamen volgens de Algerijnse overheid zeker 23 gegijzelden om en 32 islamitische militanten om.

De raffinaderij ligt erg afgelegen. Daardoor is het moeilijk informatie te krijgen over eventuele overlevenden, stelt persbureau AP. De kans dat iemand de gijzeling heeft overleefd, is echter klein. De gijzelnemers zeiden zaterdag zeven gevangenen te hebben geëxecuteerd. Dat was het exacte aantal gevangen dat zij nog hadden.

Zeker 23 gijzelaars dood na gijzelingsdrama:

‘De terroristen zijn verantwoordelijk voor de doden’:

    • Niels Posthumus