werkpak

‘Ik blijf een bühnebeest’

Adjiedj Bakas (1963), trendwatcher

„Tijdens mijn presentaties draag ik altijd een pak. Dat kan ook niet anders, in een spijkerbroek en een trui zou niemand me serieus nemen. Met een pak ben je een stuk overtuigender en gezaghebbender.

„Ik draag een maatpak en maatoverhemd van Oger. Een van mijn schouders is ietsje lager dan de andere. Maatpakken verhullen dat soort handicapjes. De linkermouw is iets breder dan de rechter, zodat mijn horloge eronder kan. En de broeken zijn zo gemaakt dat ik een beetje kan jojoën. Met een kilootje erbij of eraf blijft de broek gewoon goed zitten.

„De das, het pochet en de sokken zijn van Duchamp, een merk uit Londen. De meeste mannen vinden de psychedelische prints veel te exuberant. Maar mijn kleding mag best opvallen, ik blijf toch een bühnebeest.

„Mensen op de eerste rij zien mijn schoenen op ooghoogte. Daarom zorg ik ervoor dat die altijd gepoetst zijn en trek ik grappige sokken aan. Verder draag ik altijd een ring met een grote steen die ook de mensen achter in de zaal kunnen zien schitteren. Deze ring, in de vorm van een draak die om mijn vinger kronkelt, is gemaakt van 22-karaats goud, zilver en bruine diamanten, en heb ik laten ontwerpen door goudsmid Torben Hardenberg uit Kopenhagen.

„Mijn parfum heb ik bij 6th Sense Perfume Lab ‘op maat’ laten maken op basis van mijn persoon, karakter en horoscoop. Mijn horloge is van het Amerikaanse merk Hilton en komt uit de jaren vijftig. Ik heb het in Brussel gekocht in een winkel van een ouder echtpaar dat horloges uit erfenissen opkoopt.

„Italianen maken de beste schoenen ter wereld. Deze handgemaakte schoenen van struisvogelleer – dat zijn toch maar nare beesten! – zijn van Moreschi. Dat merk is ook buiten Italië te koop, maar de bijzonderste modellen vind je alleen in de flagshipstore in Milaan.”

    • Nathalie Wouters