Wat zit erin? Thermoskan

Een isoleerkan noemen ze dit tegenwoordig, maar normale mensen zeggen thermoskan. Want het Duitse bedrijf Thermos was in 1904 de eerste die isoleerkannen ging maken. In thermoskannen blijven hete dranken heet als het koud is en koude koud als het heet is. Dat is prettig.

Maar hoe kan de kan dat? Schroef de bodem Bo aan de onderkant los en trek het binnenwerk er voorzichtig uit. Dat binnenwerk Bi is een glimmende fles van heel dun glas. Onderaan zit een dichtgesmolten tuitje T waar je helemaal mee moet uitkijken. Als dat afbreekt is je kan naar de haaien.

De thermosfles is lang geleden bedacht door de Engelsman James Dewar, vandaar dat ze hem in Engeland een ‘Dewar flask’ noemen. Dewar had het gas waterstof vloeibaar gemaakt door het erg af te koelen en toen bedacht hij een truc om het gas lang genoeg koud te houden. Dat werd deze fles. Het bijzondere is dat-ie dubbele wanden heeft waar de lucht tussenuit is gezogen. Door dat tuitje! Als er geen lucht is kan er ook geen warmte door wegstromen, bedacht Dewar. Verder zit er een laagje zilver op de wanden dat de warmte terugkaatst. En dat de fles van glas is en niet van metaal helpt ook nog, want glas houdt de warmte veel beter tegen. Een goede thermosfles houdt hete thee wel 12 uur heet.

Welk gereedschap heb je nodig?: Niets.