Uitgelicht zondag

Film

Apollo 13 (Ron Howard, 1994, VS). Reconstructie van dramatische Amerikaanse ruimtevlucht in april 1970. De al dan niet behouden thuiskomst van Jim Lovell (Tom Hanks) en zijn twee collega’s (Bill Paxton en Kevin Bacon) na het ontploffen van een zuurstoftank, vlak voor de mislukte maanlanding, is een even clichématige als spectaculaire metafoor van een typisch Amerikaanse positieve levenshouding. RTL7, 20.00-22.45u.

Drôle de drame (Marcel Carné, 1937, F). Satirische klucht. Tegen een Londens decor van bordkarton houdt misdaadschrijver Michel Simon echtgenote Françoise Rosay verborgen voor bisschop Louis Jouvet. Met Jean-Pierre Barrault als vegetariër die slagers omlegt. TV5, 21.00-22.40u.

There Will Be Blood (Paul Thomas Anderson, 2007, VS). Grimmig epos over olieman in het begin van de twintigste eeuw die, gedreven door hebzucht en haat, een fortuin vergaart waarmee hij zich voorgoed van de mensheid hoopt te bevrijden. Cynische kijk op kapitalisme, liefde en religie. Met weergaloze hoofdrol van Daniel Day-Lewis die hiervoor een Oscar kreeg, evenals cameraman Robert Elswit. BBC 2, 00.00-02.30u.

Informatief

Shot on location. Eerste deel van serie waarin Tom Barman filmlocaties bezoekt. Vandaag Napels, decor van Gomorra (Matteo Garrone, 2008). (Zie ook ‘Voetballen met een rottweiler’ op pag. 36 van de krant van vrijdag.) Ned.2, 18.50-19.20u.

Labyrint. Obesitas kan leiden tot diabetes type 3. Amerikaans onderzoek toont aan dat dit vervolgens kan leiden tot alzheimer. En Nederlands onderzoek bewijst dat snacken leidt tot veranderingen in de serotoninehuishouding. Dat zou het ontstaan van obesitas kunnen verklaren. Ned.2, 19.50-20.25u.

Van Bihar tot Bangalore. In deze laatste aflevering reist Jelle Brandt Corstius in de vrachtwagen van vader en zoon Singh van Mumbai naar Delhi. Tijdens de rit van vier dagen komen zij langs een huwelijk, valse tolpoortjes en het geboortedorp van de chauffeur. Ned.2, 20.25-21.20u.

Eine unvollendete Liebe - Marlene Dietrich und Jean Gabin. Documentaire over de affaire tussen de extravagante Duitse en de introverte Fransman die elkaar in 1938 leerden kennen. Arte, 22.10-23.05u.

Brandpunt. Sven Kockelman in gesprek met Ryanair-topman Michael O’Leary over de onlangs door piloten geuite beschuldigingen over de bedrijfscultuur bij zijn maatschappij. Ook een reportage over de vechtsportwereld. Ned.2, 22.15-23.00u.

When You’re Strange. Documentaire uit 2010 van Tom DiCillo over rockgroep The Doors. Het commentaar wordt gesproken door Johnny Depp. Canvas, 22.20-23.40u.

Amusement

Penoza 2. Laatste aflevering. Na de dood van Pamela zit Carmen dieper in de problemen dan ooit. Iedereen op wie ze terug zou kunnen vallen is dood of zit vast. Zelfs justitie staat niet meer open voor een deal. Een laatste confrontatie met Ooms is onvermijdelijk. Ned.3, 20.30-21.20u.

Sport

Skiën. Wereldbekerwedstrijd Super G voor vrouwen in Cortina d’Ampezzo. Om plm. 13.30u verslag van de slalom voor mannen op de Lauberhorn. ZDF, 12.00-14.15u.

Radio

Zondagmiddagconcert. Opname van concert op 11 januari. Het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Kirill Petrenko met Arcadi Volodos, piano, in het Eerste Pianoconcert van Tsjaikovski en Shéhérazade van Rimski-Korsakov. Radio 4, 14.02-16.30u.