Uitgelicht zaterdag

Netherland's Stefan Groothuis skates during the men's ISU World Speedskating Sprint Championship 1000-meter event in Calgary, Alberta, Sunday, Jan. 29, 2012. (AP Photo/The Canadian Press, Jeff McIntosh) AP

Film

Water (Deepa Mehta, 2005, IND/CAN). In India door fanatici verguisd drama over het leven van jonge weduwen in het India van de jaren dertig van de twintigste eeuw, die gedwongen waren de prostitutie in te gaan om in leven te blijven. De Canadees-Indiase regisseuse maakte een zwarte zijde van de Indiase maatschappij zichtbaar voor een breed publiek, een schaduwkant waar de ruim achthonderd miljoen hindoes liever niet mee werden geconfronteerd. Canvas, 15.50-17.45u.

Doubt (John Patrick Shanley, 2008, VS). Film over de katholieke kerk in de jaren zestig. De twee hoofdpersonen belichamen uiteenlopende ideeën over de toekomst van die kerk. Zuster Aloysius (Meryl Streep) verafschuwt vernieuwing. Father Flynn (Philip Seymour Hoffman) krijgt door zijn progressieve ideeën niet alleen de sympathie van de jonge non Sister James (Amy Adams), maar ook die van de kijker. BBC 2, 23.30-01.10u.

The Stepford Wives (Frank Oz, 2004, VS). Opgefriste versie van film uit 1975. Wat toen een horrorscenario was – een dorpje waar louter superhuisvrouwen wonen – is 30 jaar later stof voor een komedie. Met Nicole Kidman, Bette Midler, Matthew Broderick. Net5, 23.55-01.50u.

Eastern Promises (David Cronenberg, 2007, VS/CAN/GB). Viggo Mortensen speelt voortreffelijk een Russische gangster in Londen, die wellicht toch niet zo harteloos en gewetenloos is als hij aan het begin van de film lijkt te zijn. Met Naomi Watts als verloskundige die op onderzoek gaat. Met de nodige Cronenbergiaanse gruwelen als gevolg.Canvas, 23.20-00.55u.

Happy-Go-Lucky (Mike Leigh, 2008, GB). Dertiger Poppy (Sally Hawkins) heeft besloten dat ze het leven neemt zoals het komt. Wat er ook gebeurt, ze behoudt haar opbeurende glimlach en optimistische blik op de wereld. De wekelijkse veldslagen tussen Poppy en haar gefrustreerde rij-instructeur (Eddie Marsan) in de krappe lesauto leveren de mooiste scènes op. Ned.2, 00.10-02.00u.

Informatief

Die Dino-Cowboys. Documentaire over de nietsontziende strijd tussen de negentiende-eeuwse Amerikaanse paleontologen Edward D. Cope en Othniel C. Marsh. Leugens en bedrog waren aan de orde van de dag in hun wedren om als ontdekker van de meeste fossielen de geschiedenis in te gaan. Ze ontdekten en beschreven meer dan 130 nieuwe soorten, waaronder tyrannosaurus rex en diplodocus. Arte, 21.05-22.00u.

Amusement

Münchhausen – Die Geschichte einer Lüge. Komisch docudrama over Hieronymus Carl Friedrich Freiherr von Münchhausen (1720-1797). De baron stond bekend om zijn opschepperige verhalen over zijn tijd in het leger – hij nam deel aan de Russisch-Zweedse oorlog (1741-1743) – maar hij was een geweldige verhalenverteller. Nadat al twee auteurs enkele van zijn verhalen hadden laten drukken, werd in 1785 in Londen de eerste bundel met zijn avonturen gepubliceerd. Het boek werd een geweldig succes en de baron werd wereldberoemd, maar zijn reputatie was kapot. Tot zijn dood leed hij onder het stigma ‘leugenbaron’. Arte, 20.15-21.05u.

Sport

Skiën. Een groot aantal verslagen van wintersporten bij ZDF. Met om 09.20u een korte samenvatting van het WK Snowboard dat tot en met 27 januari in het Canadese Stoneham plaatsvindt. Daarna, onder heel veel meer, vanaf 10.20u de wereldbekerwedstrijd afdaling voor vrouwen in Cortina d’Ampezzo en om 12.30u een van de traditionele hoogtepunten in het skiseizoen: de afdaling voor mannen van de Lauberhorn, in de schaduw van Eiger, Mönch en Jungfrau. ZDF, 08.35-17.00u.