Twente gelijk tegen RKC - Heracles wint weer van Heerenveen

HEERENVEEN - Heerenveen wint met 2-1 van Vitesse. Coach van Heerenveen Marco van Basten loopt tevreden van het veld. Marco van Basten won met zijn Friese ploeg slechts één van de laatste competitiewedstrijden. Foto ANP / Olaf Kraak

FC Twente heeft nauwelijks weten te profiteren van de beschamende nederlaag van PSV tegen PEC Zwolle. De Tukkers bleven thuis tegen RKC Waalwijk steken op 0-0. Twente mag zich ondanks het puntverlies wel koploper van de Eredivisie noemen. De voorsprong op nummer twee PSV bedraagt één punt.

Twente had vooral in de eerste helft een handvol kansjes, maar echt in de verdrukking kwam RKC geen moment. In de slotfase bezorgde Nourdin Boukhari de bezoekers zelfs bijna de volle buit, maar Nikolay Mihaylov kon met zijn voet ternauwernood redding brengen.

NAC in extremis naar winst tegen VVV

De wedstrijd tussen NAC Breda en VVV-Venlo leek eveneens in een doelpuntloos gelijkspel te eindigen, maar dat werd door Eric Botteghin op het nippertje voorkomen. De Braziliaanse verdediger kopte NAC naar de 1-0 zege door in blessuretijd een vrije trap binnen te koppen. Namens VVV had Yuki Otsu in de eerste helft een penalty gemist.

NAC doet door de zege goede zaken in de strijd tegen degradatie. De Brabanders stijgen van de zeventiende naar de vijftiende plaats in de Eredivisie en passeren VVV, dat nu voorlaatste staat.

Van Basten ook na winterstop dieper in de problemen

Heracles Almelo won vanavond voor de tweede keer dit seizoen van SC Heerenveen. Na de spectaculaire 6-3 thuiszege in oktober had de ploeg van trainer Peter Bosz in het Abe Lenstra Stadion aan één goal genoeg. Het winnende doelpunt van de Braziliaan Everton viel al na vijftig seconden.

Bij Heracles bleven Willie Overtoom en Samuel Armenteros op de bank. Beide spelers zijn volgens de trainer door transferperikelen niet met hun hoofd bij de wedstrijd. Bij Heerenveen ontbrak topscorer Alfred Finnbogason vanwege een blessure.

Heracles stijgt door de overwinning van de tiende naar de negende plaats in de Eredivisie. Heerenveen wordt op doelsaldo gepasseerd door PEC Zwolle en staat nu veertiende en dat betekent nog meer zorgen voor trainer Marco van Basten.

    • Jules Seegers