thuiskoknieuws

Marmelade maken

Nigel Slater, de inspirerende Britse kok, gaf pas drie jaar geleden voor het eerst zijn favoriete methode prijs van marmelade maken. Hij gebruikte zijn recept al zestien jaar, maar was altijd bang geweest voor eindeloze discussies. Hoewel marmelade uiteindelijk alleen een kwestie is van suiker, sinaasappelen en water, zijn er toch allerlei manieren om het te maken. De sinaasappelen kunnen in hun geheel gekookt worden (doe ik, vind ik makkelijk), maar je kunt ze ook eerst schillen en de schil in stukken snijden en dan de hele boel bij elkaar doen en koken. Dat kan korter en langer.

Wat betreft het snijden: heel dunne sliertjes of kleine brokjes, alles is mogelijk, afhankelijk van de voorkeur. De dikte van de marmelade kan ook nog verschillen, van bijna vloeibaar tot een keiharde gelei.

En dan is er ten slotte nog de mogelijkheid om wat extra’s toe te voegen, citroen, grapefruit, drank.

Smaakvrienden

Angélique Schmeinck zorgde ruim twee jaar geleden voor een kleine sensatie met haar boek Smaakvrienden. Groente. In dat boek stonden vooral inspirerende ideeën. Wat is interessant om te doen met wortel, welke bereidingstechnieken kun je dan gebruiken, welke combinaties kun je met een wortel maken? Zulke vragen beantwoordde ze voor elke groente, en ze leerde de lezer en passant veel over bereidingswijzen, producten, kruiden.

Nu is er sinds kort een tweede deel: Smaakvrienden. Fruit. Ook dat boek geeft de lezer weer enorm veel inspiratie. Schmeinck maakt onderscheid tussen ‘boezemvrienden’, veelal bekende combinaties, zoals slagroom bij sinaasappel, en ‘spannende vrienden’, in het geval van sinaasappel roze peper of bietjes. Ze suggereert om sinaasappelschil te drogen en tot poeder te malen en om wortelsinaasappelmousseline bij kreeft te serveren. Kijk, als je zulke dingen leest, storm je meteen de keuken in.

Culinaire schrijfacademie

Schrijven over eten en wijn kun je leren. Wie dat wil kan terecht bij de Culinaire Schrijfacademie, een initiatief van culinair journalist Onno Kleyn. Wie (nog) niet weet of hij of zij zich daarvoor interesseert, maar wel iets meer wil weten over de geschiedenis van onze West-Europese manier van eten, of wil horen hoe Harold Hamersma tot zijn wijnbeoordelingen komt, kan de lezingen bezoeken die de Academie organiseert in het Okura-hotel in Amsterdam. De eerste vindt plaats op 20 januari: Mac van Dinther, restaurantcriticus van de Volkskrant vertelt over zijn vak.

academieculinairschrijven.nl