Thermologie

Waarom zou thermo(onder)goed niet mooi mogen zijn?

Een keuze uit het aanbod van deze winter.

Het valt niet mee om met deze koude nog enigszins modieus voor de dag te komen. Wie vormloze donsjassen, fleecetruien en skibroeken wil omzeilen, heeft eigenlijk maar één optie: thermokleding. De lange onderbroeken en shirts met lange mouwen zijn tegenwoordig zó dun en nauwsluitend, dat ze moeiteloos onder elke outfit weggewerkt kunnen worden.

Wat betreft de laatste trends op thermogebied: de wollen onderbroek heeft een comeback gemaakt. De afgelopen jaren domineerden synthetische materialen de thermomode, maar steeds meer merken zwichten voor natuurlijke materialen. En dan bij voorkeur merinowol: een van de zachtste en fijnste wolsoorten ter wereld.

„Het is het enige materiaal dat blijft verwarmen als het nat is”, zegt Jessica van den Hoek van Thermokleding.nl. „Daarnaast is merinowol niet gevoelig voor zweetlucht, het blijft veel langer fris ruiken dan synthetische materialen.”

Maar ook kunstmatige stoffen hebben zo hun voordelen. „Ze voeren vocht sneller af. Als je van plan bent intensief te bewegen en veel te zweten, raad ik honderd procent synthetisch materiaal aan. Het is overigens ook minder gevoelig voor slijtage.”

Echt charmante kledingstukken zullen het nooit worden, toch proberen steeds meer merken een modieuze draai aan hun thermo-ondergoed te geven. Zo staat Mons Royale uit Nieuw-Zeeland, dat uitsluitend met merinowol werkt, bekend om z’n knalkleuren en – ietwat schreeuwerige – prints. Het Britse S’NO Queen meent ‘designer thermals’ te ontwerpen door ze vol te plakken met Swarovski-steentjes.

De grootste technische innovatie van de afgelopen jaren komt van het Amerikaanse merk Columbia, dat thermokleding verkoopt waarbij de binnenzijde bekleed is met hetzelfde lichaamswarmte reflecterende materiaal waar reddingsdekens van gemaakt zijn, maar dat tóch ook ademend is en zweet laat ontsnappen. Dat heeft een effect dat volgens kenners door geen enkel andere merk wordt geëvenaard.

    • Nathalie Wouters