Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Publicist Micha Kat gearresteerd wegens bedreiging advocaat Jasper S.

Advocaat Jan Vlug staat de pers te woord na de voorgeleiding van Jasper S.
Advocaat Jan Vlug staat de pers te woord na de voorgeleiding van Jasper S. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Publicist Micha Kat is gisteren in Den Haag op last van het Openbaar Ministerie in Oost-Nederland gearresteerd op verdenking van doodsbedreigingen aan het adres van advocaat Jan Vlug in Deventer. Dat is in opsporingskringen vernomen.

Aanvankelijk meldde woordvoerder Tineke Zwart van het OM dat Kat in ieder geval tot maandag zou blijven vastzitten maar inmiddels zegt justitie dat Kat vanmiddag nog met een dagvaarding wordt heengezonden. Het OM doet geen officiële mededelingen over de redenen van arrestatie.

Vlug is raadsman van boer Jasper S., die eind vorig jaar bekende in 1999 de toen zestienjarige Marianne Vaatstra te hebben vermoord. Op zijn website klokkenluideronline heeft Kat de advocaat verweten met justitie onder een hoedje te spelen om de werkelijke moordenaar van Vaatstra uit de wind te houden. Op 5 december schreef Kat op zijn website:

“Jan Vlug moet goedschiks dan wel kwaadschiks onschadelijk worden gemaakt als beul van Jasper. Deze Vlug is een levensgevaarlijke bedrieger.”

Mede op grond van deze bedreiging heeft Vlug aangifte gedaan bij de politie. De advocaat zegt desgevraagd niet te weten of Kat is opgepakt op grond van zijn aangifte. ,,Misschien heeft hij nog wel meer mensen recentelijk bedreigd omdat ze volgens hem deel uitmaken van een groot pedofiel complot’’, aldus Vlug. Verder commentaar geeft hij niet omdat ,,ik het vuurtje niet verder op wil stoken. Ik heb al trammelant genoeg met Kat en de zijnen.’’

Kat komt voor rechter voor twaalf strafbare feiten

Op 19 februari staat Micha Kat voor de rechter in Den Haag. Hij is, op voorwaarde dat hij geen nieuwe strafbare feiten pleegt, op vrije voeten in afwachting van die rechtszaak. De tenlastelegging tegen de 49-jarige Micha Kat bevat 12 strafbare feiten. In augustus 2011 zou hij een telefonische bommelding hebben gedaan bij advocatenkantoor Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn. Een medewerker kreeg van de bedreiger te horen: ‘Jullie advocaten zijn allemaal ratten, honden. Jullie brengen de wereld naar de kloten. Wacht maar, zo meteen gaat er een bom af’’. De advocaten werden ook uitgescholden voor ,,corrupt stelletje. Jullie verdedigen een kinderverkrachter’’.

Kat heeft via zijn website klokkenluideronline in augustus 2011 opgeroepen tot gewelddadig optreden tegen de gouden koets. Hij heeft via de site een politieagent, een lid van het OM, advocaten, een journalist van Elsevier en de hoofdredacteur van het NOS-journaal beledigd. Hij heeft bovendien Joden beledigd door bij herhaling de Holocaust te ontkennen. Een politicus van de VVD werd uitgemaakt voor kinderverkrachter.

Op 8 september 2011 deed Kat een telefonische bommelding bij het ministerie van veiligheid en justitie. Een medewerkster kreeg te horen: ‘Als jullie binnen een uur niet Joris Demmink (secretaris-generaal, red.) ontslaan en afleveren bij een politiebureau gaat een bom tot ontploffing met honderden doden.’’

Begin 2013 vroeg Kat via zijn website de Haagse hoofdofficier van justitie Henk Korvinus de zaak tegen hem te staken:

“Ik richt mij op deze wijze tot u omdat ik uw parket verdenk van actieve medewerking aan een complot om mij te liquideren, althans krachten op te roepen met als doel mij het leven te benemen.”