PSV pijnlijk onderuit tegen PEC

PSV is het voetbaljaar 2013 desastreus begonnen met een thuisnederlaag (1-3) tegen PEC Zwolle. PSV’er Erik Pieters kreeg bij zijn rentree in de eredivisie een rode kaart van scheidsrechter Dennis Higler. De verdediger sloeg uit frustratie een ruit stuk en raakte daarbij dusdanig gewond dat hij naar het ziekenhuis moest. PSV werd met een striemend fluitconcert weggehoond door het eigen publiek.

PSV begon na een vermoeiend trainingskamp in Thailand zeer zwak aan de wedstrijd in het uitverkochte Philips Stadion. De thuisclub had geluk dat Higler in de elfde minuut blunderde door een handsbal van Marcelo niet te bestraffen met een penalty. PEC Zwolle kwam in de 25ste minuut verdiend op voorsprong nadat Fred Benson knullig uitverdedigen van dezelfde Marcelo afstrafte. PSV Kwam vlak voor rust op 1-1 door een intikkertje van Tim Matavz.

De koploper in de eredivisie probeerde na rust orde op zaken te stellen, maar kwam negen minuten na rust opnieuw door een doelpunt van Benson op een 2-1 achterstand. Na ruim een uur spelen zette Wiljan Pluim PEC Zwolle zelfs op een 3-1 voorsprong. In de 67ste minuut werd Pieters na een harde tackle weggestuurd. Met tien man kon PSV geen vuist meer maken.

Coach Dick Advocaat is naar Eindhoven teruggekeerd om PSV kampioen te maken, maar zijn elftal wordt gekenmerkt door wisselvalligheid. Voor het begin van de competitie dacht hij voldoende kwaliteit te bezitten voor de titelstrijd, maar gaandeweg het seizoen blijkt de ploeg met name achterin kwetsbaar. Advocaat drong bij de clubleiding aan op tussentijdse versterkingen. Vooralsnog werd tijdens de winterstop alleen de Zweedse middenvelder Oscar Hiljemark vastgelegd. De druk om aankopen te doen zal verder toenemen na de ontluisterende nederlaag.

PSV is in onderhandeling met AZ over het aantrekken van de talentvolle middenvelder Adam Maher. De international wil zelf graag naar Eindhoven, maar PSV is nog niet bereid de vraagprijs te betalen. Verder zou PSV graag Jeffrey Bruma willen huren of overnemen van Chelsea. De jonge Nederlandse verdediger speelt nu op huurbasis bij het Duitse HSV.

PSV wil boven alles in het jaar dat de club honderd jaar bestaat de landstitel binnenhalen. Bij dat streven past een misstap zoals vrijdagavond tegen PEC Zwolle allerminst.