Pijlsnel langs de zeeluipaarden het water uit

Het water uit. Dat is gevaarlijk werk voor keizerpinguïns. Bij de vaste landingsplaats liggen zeeluipaarden op de loer en die lusten wel een pinguïn. De strategie is om met hoge snelheid, plotseling vanuit grote diepte komend, het water te verlaten. Het lijkt erop dat de keizerpinguïns voor die cruciale manoeuvre eerst in open water lucht onder hun veren verzamelen. Daarmee duiken ze naar beneden. Tijdens het stijgen persen ze de lucht vanonder hun veren uit. Daardoor zou hun weerstand in het water afnemen, zodat ze hun hoogst mogelijke snelheid bereiken. Die snelheid is ook handig omdat het ijs waar ze op moeten landen vaak hoger ligt dan het waterpeil. Met zijn foto’s uit dit gat in het ijs won Nicklen prijzen in de strijd om Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2012. In het Natural History Museum in Londen, dat de prijsvraag jaarlijks organiseert, zijn ingezonden en winnende foto’s tot 3 maart te zien. Foto Paul Nicklen/Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2012