‘Opkomende’ aandelen als nieuwe vluchthaven

De eerste echte Doctor Doom was in Amsterdam deze week. Marc Faber kreeg ooit die bijnaam omdat hij ettelijke financiële crises correct en tijdig voorspelde; zoals de laatste, begin 2007. De verhongkongiseerde Zwitser – hij woont en werkt al sinds 1973 in de vrijhandelsenclave van communistisch China – werkte tot 1990 in dienst van diverse zakenbanken en daarna voor zichzelf en rijke klanten als beleggersgoeroe. Bekend is zijn blog The Gloom, Boom and Doom Report.

Faber is somber over de toekomst. Door de geldpers te laten draaien houden de centrale banken volgens hem de wereldwijde schuldenwolk in stand die in 2008 tot de kredietcrisis leidde. Sommigen denken dat deze politiek uiteindelijk zal leiden tot hyperinflatie. Faber voorspelt juist deflatie, een soort economische winterslaap waarin niemand meer spendeert en investeert en alles in waarde daalt. Japan kampt er al twintig jaar mee.

Wie er ook gelijk krijgt, wereldwijd blijven beleggers vooral op zoek naar veiligheid, naar behoud van vermogen. Helaas heeft het monetaire beleid twee oude en vertrouwde vluchthavens doen dichtslibben. Sparen is tegenwoordig stelen uit eigen portemonnee omdat de centrale banken de rente drukken. Beleggers weken massaal uit naar staatsleningen. Zo massaal, dat die ook nauwelijks meer rente geven en bovendien peperduur werden. Sommigen zien zelfs een nieuwe zeepbel groeien – in obligaties.

Kleine belegger, wat nu? Koop aandelen, zei Marc Faber maandag in Amsterdam. Huh?! Aandelen bieden het hoogste rendement, maar toch ook het hoogste risico? Ja, dat wás zo. Alleen gaat die oude les niet meer op sinds centrale banken en overheden de markt verstoren.

Professionele beleggers hebben dat het eerst in de gaten. Julian Thompson is hoofd Aandelen Opkomende Markten bij AXA Framlington, dat wereldwijd 24 miljard euro aan vermogen beheert. De oververhitting van de obligatiemarkt heeft een carrousel van pensioenbeleggingen op gang gebracht, zei hij deze week in pensioenvakblad IPNederland. Van ‘veilige’ staatsleningen naar obligaties van verre landen, toen naar ‘veilige’ bedrijfsobligaties, vervolgens naar junkbonds van westerse én ‘opkomende’ bedrijven en ten slotte naar aandelen uit de emerging markets.

Deze laatste categorie maakt inmiddels 20 tot 25 procent uit van de aandelenportefeuilles van Nederlandse pensioenfondsen. Een paar jaar geleden was dat nog 5 tot 10 procent. ‘Opkomende’ aandelen als safe haven – dat is even wennen. Maar de emerging markets groeien als kool en hebben veel lagere schulden dan wij. Ze worden ook steeds volwassener: betere informatie, beter gerunde bedrijven die steeds vaker regelmatig dividend uitkeren. Hun aandelen gaven vorig jaar 18 procent rendement, zegt Thompson. ,,Vooral dividendaandelen hebben het heel goed gedaan.”

Nu lijden deze bedrijven nog onder onze crisis, omdat zij minder kunnen exporteren naar de VS en Europa. Straks niet meer, dankzij de groei van hun binnenlandse markten. Westerse beleggers die nu in die groei investeren, kunnen daardoor op termijn betere rendementen tegemoet zien. Eindelijk ontwikkelingshulp die twee kanten op werkt.

    • Joost Ramaer