NS: Fyra staat mogelijk maanden stil

De NS houdt er rekening mee dat het nog heel lang kan duren voordat de hogesnelheidstrein Fyra weer gaat rijden. “Het duurt eerder maanden dan weken voordat er een structurele oplossing is en de Fyra gaat niet eerder rijden dan dat er een stabiel product is dat goed kan blijven rijden.”

AMSTERDAM - Ook vrijdag staat de Fyra stil op het rangeerterrein Watergraafsmeer.
AMSTERDAM - Ook vrijdag staat de Fyra stil op het rangeerterrein Watergraafsmeer. Slechte reclame voor de Fyra: de langverwachte hogesnelheidsverbinding tussen Amsterdam en Brussel kent tot nog toe slechts tegenspoed en daarbij behorende kritiek. Foto ANP / Jerry Lampen

De NS houdt er rekening mee dat het nog heel lang kan duren voordat de hogesnelheidstrein Fyra weer gaat rijden. “Het duurt eerder maanden dan weken voordat er een structurele oplossing is en de Fyra gaat niet eerder rijden dan dat er een stabiel product is dat goed kan blijven rijden.” Dat zegt een woordvoerder vanavond tegen persdienst Novum.

De NS verwacht verder binnen een paar dagen een alternatief te hebben gevonden. “Maar dat betekent niet dat dat alternatief dan ook meteen binnen een paar dagen rijdt.”

Zomaar een trein in de dienstregeling proppen, gaat niet, legt de zegsman uit. Andere treinen kunnen onder meer wegens technische verschillen niet rijden over de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Brussel. De politiek in Nederland en België begint zich langzamerhand ook te bemoeien met de schrijnende toestanden.

Eerder vandaag werd al duidelijk dat de NS de Italiaanse fabrikant van de Fyra, AnsoldoBreda, aansprakelijk wil gaan stellen. De fabrikant bood vandaag excuses aan voor de “onverwachte” problemen met de treinen.