Nieuwsoverzicht

Amerikaanse beurs weer op niveau 2007

Amsterdam. De Amerikaanse Dow Jones Index heeft de hoogste stand bereikt sinds december 2007, voordat de financiële crisis begon. Na de eerste week van het cijferseizoen – bedrijven maken nu hun jaarcijfers bekend – staat de Dow Jones op 13,649.85 punten. Beleggers zien reden voor optimisme, onder meer omdat de Chinese economie weer groeit. Ook lijken de Republikeinen akkoord te gaan met een tijdelijke verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. Na het omzeilen van de fiscal cliff dreigt volgende maand de staatsschuld opnieuw groter te worden dan het afgesproken maximum, 16.400 miljard dollar. (NRC)

Eis jeugd-tbs voor overval bejaarde

Utrecht. Het Openbaar Ministerie heeft gisteren jeugd-tbs geëist tegen een 22-jarige jongen die een 93-jarige Utrechter in augustus 2011 heeft beroofd en proberen te verkrachten. De man liep ’s avonds met zijn rollator naar zijn kelderbox om het vuilnis buiten te zetten, toen hij van zijn sleutel werd beroofd door de jongen, die het huis van de bejaarde in wilde. Toen de man de jongen niet zijn eigen huis aanwees, probeerde de jongen de man te verkrachten. Uiteindelijk verjaagden een buurvrouw en de bejaarde man de jongen uit de flat. De dader is zwakbegaafd, heeft gedragsstoornissen en er is een hoog risico op recidive. (NRC)

Ex-premier Oekraïne riskeert levenslang

Kiev. Oppositieleidster Joelia Timosjenko, de voormalige premier van de Oekraïne, wordt beschuldigd van het opdracht geven tot moord. Volgens justitie heeft zij in 1996 parlementslid Yevgen Shcherban laten liquideren. Timosjenko zit nu een celstraf van zeven jaar uit wegens machtsmisbruik; volgens critici een politiek gemotiveerd vonnis. Met deze nieuwe aanklacht riskeert zij levenslang. (AFP)

IMF tevreden over Griekenland

Amsterdam. Griekenland is na de recent aangenomen hervormingen goed op weg naar financieel herstel. Dat verklaarde het hoofd van de afvaardiging van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Griekenland Poul Thomsen vrijdag. (Novum)

PEC Zwolle verrast met winst bij PSV

Amsterdam. PSV is het voetbaljaar 2013 desastreus begonnen met een thuisnederlaag (1-3) tegen PEC Zwolle. PSV’er Erik Pieters kreeg een rode kaart en sloeg uit woede een ruit kapot. PSV werd weggehoond door het eigen publiek. (NRC)

Sport, pagina 24