Nelissen bekent als eerste Raborenner dopinggebruik in ’96

Ondanks een val wist Danny Nelissen zondag met gangmaker Theo Boere in het Amsterdam Rai Derny Criterium naar een derde plaats te rijden.
Ondanks een val wist Danny Nelissen zondag met gangmaker Theo Boere in het Amsterdam Rai Derny Criterium naar een derde plaats te rijden. Danny Nelissen reed in het eerste jaar dat de Raboploeg bestond voor ploegleider Jan Raas, die zou na de voorjaarsklassiekers dat jaar al besloten hebben tot doping. Foto ANP / Hans Steinmeier

De voormalige profwielrenner Danny Nelissen heeft als eerste van de Rabobankploeg die in 1996 begon met naam en toenaam bekend dat er georganiseerd doping werd gebruikt in de Nederlandse ploeg. Nelissen was onder meer bron voor de onthullende publicatie in NRC vandaag.

“Ik heb in ’96 en ’97 bij Rabobank in de Tour epo gebruikt”, zegt hij vanavond voor de camera van RTL.

Nelissen reed in 1996 voor de toen net opgerichte Raboploeg. Tijdens de voorjaarsklassiekers maakten de renners geen schijn van kans en werden ze aan alle kanten om de oren gereden.

“We werden echt recht in het gezicht uitgelachen, vernederd. Ploegleiders vonden ons maar watjes. Uiteindelijk barstte de bom en zijn ze daar wat aan gaan doen.”

‘Danny heeft behoorlijk wat lef’

NRC-sportredacteur Thijs Zonneveld bevestigt vanavond aan nrc.nl dat Nelissen een van de direct betrokkenen is die hij heeft gesproken voor zijn publicatie van vanochtend in NRC Handelsblad:

“Ik denk dat Nelissen tegen mij nog anoniem wilde verklaren omdat hij wilde afwachten hoe het zou worden ontvangen. Thomas Dekker, die wel met naam genoemd wilde worden, is na vanochtend positief bejegend. Ik vind dat Danny behoorlijk wat lef heeft om nu naar buiten te treden, hij is toch de eerste Raborenner uit die beginperiode die nooit gepakt is en openheid geeft”

Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Hoed af voor @dnelissen.

Ploegarts Leinders opnieuw genoemd

Nelissen bevestigt voor de camera dat de renners nooit zelf doping hoefden te kopen. Hij heeft er naar eigen zeggen nooit een euro in hoeven steken.

“Ik weet niet hoe het na mijn vertrek bij Rabo in 1997 is gegaan, maar in mijn twee jaar daar zorgde de ploeg voor doping via ploegarts Leinders. Hij zette de spuiten. (…) Ik had geen diploma’s, maar wel een vrouw en kinderen dus heb ik ‘ja’ gezegd.”

Michael Boogerd

In het gesprek met RTL-journalist Jeroen Wetzels beweert Nelissen verder dat hij nooit andere renners doping heeft zien gebruiken. Ook Michael Boogerd niet, die de laatste weken in diverse publicaties genoemd werd als gebruiker van prestatiebevorderende middelen. Datzelfde geldt voor Erik Dekker.

“Het gebeurde als je alleen was, in een kamertje bij de dokter. daar lag je niet met z’n vijven op een rij.”

Die verklaring staat haaks op wat Nelissen in oktober bij Nieuwsuur vertelde naar aanleiding van het veelbesproken USADA-rapport. Daar zei hij dat je “uit eigen ervaring weet wat een renner wel en niet doet” omdat je “met elkaar op een kamer slaapt”. In die uitzending draait hij vanaf 2.00m omzichtig om de dopingvraag heen.

Nelissen in ’99 tegen NRC: nooit positief getest

Na zijn jaren bij Rabobank zag Nelissen zich genoodzaakt te stoppen met wielrennen wegens terugkerende hartproblemen. In 1999 had hij een interview met NRC Handelsblad waarin hij inging op dopingbeschuldigingen aan zijn adres:

“Ik heb geen respect voor mensen die schrijven dat ik doping heb gebruikt, maar dat niet hard kunnen maken. Ik ben nooit postitief bevonden. Een beter bewijs van mijn onschuld is er niet. Als je niet positief bent, ben je ook niet strafbaar, simpel zat.”