Mama heeft een gun

Hit & Miss Seizoen 1 Zes afleveringen van drie kwartier £ 7,50 (Britse import, niet Nederlands ondertiteld)

In The Crying Game, de film van Neil Jordan, is het een onthutsende onthulling. Het meisje op wie de hoofdpersoon op valt, is nog een man. Hit & Miss draait er niet omheen dat de koele huurmoordenaar Mia niet alleen over borsten, maar ook over mannelijke delen beschikt. De pakken geld die ze verdient met haar dodelijke acties zijn bestemd voor haar geslachtsoperatie.

De afrekeningen die Mia (gespeeld door Chloë Sevigny) uitvoert, zijn bijzaak in deze dramaserie. Van een overleden vriendin krijgt Mia een afscheidsbrief. Uit hun verhouding lang geleden blijkt een zoon geboren en de vriendin vraagt Mia voogd te worden van haar gezin. In een vervallen boerderij in Yorkshire ontmoet ze vier kinderen, elk onhandelbaar op eigen wijze.

Met de nodige omzichtigheid benadert Mia haar zoon, de negenjarige Ryan. Ze leert de schuchtere jongen zichzelf te verdedigen tegen pestkoppen. Voor hem blijft ze terug komen.

De tekening van het smoezelige milieu is indringend en de emotionele botsingen tussen Mia en kinderen worden subtiel uitgespeeld. Pas als Mia de brute huisbaas weerstaat, erkennen ze dat haar aanwezigheid in dit bijzondere gezin nuttig is. Maar privé en werk gaan door elkaar lopen, met tragisch gevolg.

Het is aan Sevigny te danken dat het freakerige uitgangspunt de serie niet doet kapseizen. Haar tred en voorkomen zijn stevig. Je ziet vrouw én man. Althans, zolang ze zich niet op een boksbal afreageert, want Sevigny mept als een meisje.

Een tweede seizoen komt er niet. Helaas. Hoe Mia loopt als ze bevrijd is van haar ballast zullen we nooit weten.

    • Ron Rijghard