Maak een kind, en win een koelkast – hoe landen bevolkingskrimp te lijf gaan

Mentos en de overheid van Singapore sloegen de handen in één. Ze organiseerden samen 'National Night', een actie om inwoners van Singapore te bewegen meer kinderen te krijgen. Foto screenshot YouTube / MentosSingapore

De wereld is met zeven miljard mensen overbevolkt volgens velen. Maar in sommige landen krimpt de bevolking juist. Dat is problematisch voor de economie. Dus proberen die landen met creatieve methoden het aantal geboortes op te krikken. Het tijdschrift The Atlantic zette een aantal op een rijtje.

Want de wereldbevolking mag dan nog altijd groeien - van zes tot zeven miljard in de afgelopen dertien jaar - vroeger ging de groei sneller. Om van vijf naar zes miljard mensen te gaan, had de wereld maar twaalf jaar nodig.

Bovendien is de bevolkingsgroei niet evenwichtig verdeeld. Op het Afrikaanse continent gaat het nog altijd bijzonder hard. In landen als Singapore, Zuid-Korea, Rusland en Japan daarentegen krijgen mensen nog maar weinig kinderen.

Singapore: Reclamecampagne en minder vrijgezellenwoningen

Het geboortecijfer in Singapore ligt tegenwoordig op niet meer dan 0.78 kind per vrouw. Dat is één van de tien laagste geboortecijfers ter wereld.

Singapore pakte het probleem het afgelopen jaar onder meer aan met een grootschalige reclamecampagne. De slogan was:

“Singapore heeft een groeiende bevolking nodig. Dus vergeet dat zwaaien met de vlag, maar zeg op 9 augustus: Ik ben een patriottistische man, jij bent een vaderlandsliefde vrouw, laten we onze nationale plicht doen en nieuw leven creëren.”

Een andere maatregel is het limiteren van de bouw van appartementen met maar één slaapkamer. Grotere huizen moeten mensen stimuleren samen te gaan wonen - in een huis met een babykamer dus.

De campagne voor ‘National Night’ in Singapore:

Zuid-Korea: het licht uitschakelen

In Zuid-Korea is het geboortecijfer 1,2 kind per vrouw. Iets hoger dan in Singapore, maar economisch gezien nog steeds te laag.

Naast financiële voordelen voor gezinnen met meer dan één kind besloot de regering van Zuid-Korea daarom in 2010 ook de lichten van alle overheidskantoren elke derde woensdag van de maand om half acht ’s avonds uit te schakelen.

De hoop is dat als werknemers af en toe iets eerder naar huis zouden gaan, zij die avond meer energie in de slaapkamer hebben.

Rusland: maak een kind, en win een koelkast

In 2005 voerde de Russische regio Ulyanovsk de zogenaamde ‘Dag van conceptie’ in. Een extra vrije dag. In de hoop dat stellen die zouden besteden aan het maken van baby’s. De dag viel op 12 september.

Wie precies negen maanden later zou bevallen, op 12 juni dus, maakte kans op een koelkast, geld, een auto en andere mooie prijzen. De hoofdprijs, een grote SUV-auto, ging er in 2007 voor het eerst uit.

Het lijkt te werken, schrijft The Atlantic. In 2012 was het geboortecijfer van Rusland al vergelijkbaar met dat van de Verenigde Staten. Al is het uiteraard de vraag of dit echt het gevolg is van die ene extra ‘feestdag’ in die ene regio.

Japan: robotbaby’s ter ondersteuning

Als de trend in Japan doorzet, krijgen Japanners binnen duizend jaar helemaal geen kinderen meer. De vergrijzing in het land is door het steeds verder afnemende geboortecijfer bovendien ook nu al een enorm probleem.

Studenten van de Universiteit van Tsukuba bedachten een oplossing: Yotaro de robotbaby. Het idee erachter is dat als mensen vaak een robotbaby zien, die uiteraard het gedrag van echte mensenbaby’s kopieert, er vaderlijke en moederlijke emoties worden opgeroepen en Japanners dus eerder geneigd zullen zijn een echt kind te maken.

Yotaro, de robotbaby:

Roemenië: geen baby’s, dan hogere belasting

Een maatregel uit het verleden. In het communistische Roemenië naderde de groei van de bevolking in de jaren zestig de nul procent. Om meer geboortes te stimuleren kondigde de regering voordelen af voor gezinnen met veel kinderen. Maar het strafte ook mensen zonder kinderen. Hogere belastingen werden ingevoerd voor kinderloze Roemenen boven de 25 jaar.

Ook werd scheiden buitengewoon moeilijk gemaakt. Abortus werd te allen tijde verboden. En het gebruik van voorbehoedsmiddelen werd sterk ontmoedigd.

Allemaal bepaald geen prettige maatregelen natuurlijk – om het zacht uit te drukken. Moderne methoden zoals het winnen van een koelkast, het ontwikkelen van een robotbaby of het uitschakelen van het licht lijken een stuk wenselijker initiatieven.