Kunst met de kettingzaag

Fotografe Cindy Heijnen reist door Nederland op zoek naar kleine en grote winnaars en bekijkt het belang van winnen vandaag de dag.

Boomverzorger Dave Harmsworth won de motorzaagkunstwedstrijd Carving Cup 2012.

„Bij een sculptuurzaagwedstrijd krijg je een of twee dagen de tijd om uit een stuk hout van tachtig centimeter bij twee meter een beeld te halen. De eerste uren mag je enkel een kettingzaag gebruiken, het laatste uur zijn beitels en schuurmachines toegestaan voor de afwerking. Tijdens mijn werk als boomverzorger maak ik geregeld houtsculpturen voor klanten. Soms laten mensen een beeld maken uit een boom die weg moet, maar waar ze aan gehecht zijn. Tijdens de Carving Cup moest ik voor een school Willem van Oranje uit een stuk hout snijden. Een jury beoordeelt je techniek en creativiteit. Ik maakte van Willem een kinderlijke, trolachtige figuur. Ik wist dat ik een kans maakte om te winnen, want afgelopen jaar won ik het Nederlands kampioenschap. Bij de vaste deelnemers aan Nederlandse carvingwedstrijden zit echter een vijftal mensen die ongeveer hetzelfde niveau hebben als ik. Een eerste prijs blijft elke keer een verrassing: je moet een goede dag én een goed ontwerp hebben. De prijs van de Carving Cup is een gouden speelgoedzaagje, een wisselbeker; bij het NK won ik een kettingzaag. Je doet het voor de eer en de reacties. Het is fijn wanneer het publiek je achteraf vertelt dat ze in je beeld net dat zien wat jij erin wilde stoppen. Ik heb nooit een kunstopleiding gevolgd. Met dit soort wedstrijden kan ik een cv opbouwen. Ik blijf het een mooie kunstvorm of ambacht vinden; in een paar uur geef je mensen een betaalbaar beeld in hun tuin.”

Interview Sabeth Snijders