KPN in de lift dankzij roddel uit de VS

Niet de introductie van het 4G-netwerk maar een gerucht over de Amerikaanse provider AT&T zorgde afgelopen week voor een sprongetje in de KPN-koers. AT&T mocht niet fuseren met T-Mobile USA en zou nu uitbreiding zoeken in Europa. Eén van de overwegingen: een bod op KPN. Zegt men. De Nederlands telecomprovider is vorig jaar al 28 procent eigendom van América Mòvil. Dat bedrijf van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim heeft in de VS een partnerschap met AT&T.

Vooralsnog is het niet meer dan een roddel-annex-proefballon, in de wereld geholpen door The Wall Street Journal en braaf overgetikt door blogs en kranten overal ter wereld.

Het aandeel KPN zat vorig jaar in het verdomhoekje, maar sinds de jaarwisseling is de koers in ieder geval weer boven de 4 euro; de helft van wat América Mòvil ervoor betaalde. AT&T zou dus een stuk slimmer inkopen dan Carlos Slim.

... en dalers

en debacle bij JPMorgan leidt tot bonusdaling

Soms zijn winnaars ook verliezers. Neem de Amerikaanse zakenbank JPMorgan. De bank behaalde in het vierde kwartaal van 2012 een nettowinst van 5,7 miljard dollar, een stijging van 53 procent ten opzichte van een jaar eerder. Goed nieuws zou je zeggen, maar tegelijkertijd met de winststijging werd ook bekendgemaakt dat de bonus van topman Jamie Dimon wordt gehalveerd tot 10 miljoen dollar. Nog altijd een aardig zakcentje maar in de wereld van de alfamannetjes op Wall Street is een halvering van de bonus meer dan een stevige tik op de vingers. Die heeft alles te maken met een groot verlies dat een beurshandelaar van JPMorgan vorig jaar leed. Een handelaar met de bijnaam London Whale verloor vorig jaar maar liefst 6 miljard dollar op de beurs. En dat wordt Jamie Dimon aangerekend. Een bonusdaling na een winststijging, dat is nieuw in bankenland.