Kortkolom sport

UEFA beboet Ajax om ‘ongepast’ spandoek

Amsterdam. De UEFA heeft Ajax een boete van 10.000 euro opgelegd vanwege een spandoek dat de UEFA ‘ongepast’ en ‘opruiend’ noemt. Tijdens de Champions League-wedstrijd tegen Manchester City werd een spandoek ontrold waarop een sjeik met een zak geld te zien was. Er stond een rode streep door de afbeelding, begeleid door de tekst ‘against modern football’. Het doek verwijst naar de Arabische eigenaar van City die veel geld in de club steekt en hiermee succes ‘koopt’. De UEFA heeft geen vaste richtlijnen waaraan spandoeken moeten voldoen, maar bekijkt per keer of iets door de beugel kan. Voor de zes Champions League-wedstrijden kreeg Ajax vier boetes van in totaal 80.000. (NRC)

Spelers Congo staken vlak voor Afrika Cup

Port Elizabeth. Aan de vooravond van het toernooi om de Afrika Cup boycotten de spelers van Congo de training en andere plichtplegingen uit protest tegen de lage vergoedingen en bonussen die ze ontvangen. Zo kwam de voltallige selectie niet opdagen toen er foto’s gemaakt moesten worden voor hun accreditatie. De Franse trainer Claude Le Roy zou gedreigd hebben op te stappen, maar dit wordt door de Congolese bond ontkend. De bond gaf wel toe dat de spelers in staking zijn. Congo speelt zondag het eerste groepsduel tegen Ghana. (NRC)

Sutton stopt als coach van wielerploeg Sky

Amsterdam. Shane Sutton stopt als hoofdcoach van wielerploeg Team Sky. De Australiër wordt adviseur bij de Britse ploeg, zo blijkt uit een gewijzigd profiel op de website van de ploeg. Een verklaring voor de functiewijziging werd niet gegeven. Sutton is de laatste prominent die de ploeg van Tourwinnaar Bradley Wiggins verlaat. In oktober vertrokken de ploegleiders Sean Yates en Steven de Jongh en ploegarts Geert Leinders. Sutton blijft hoofdcoach van de Britse wielerbond. (NRC)

Trainer Adkins weg bij Southampton

Southampton. Southampton heeft trainer Nigel Adkins ontslagen. Hij wordt per direct opgevolgd door de Argentijn Mauricio Pochettino. De trainerswissel is volgens de clubleiding nodig om de club naar een hoger plan te tillen. The Saints staan vijftiende in de Premier League en zijn bezig aan een goede reeks, waaronder een 2-2 gelijkspel bij Chelsea afgelopen woensdag. Adkins leidde Southampton met twee promoties op rij naar de Premier League. Pochettino zat sinds november zonder club nadat hij door Espanyol werd ontslagen. In Barcelona haalde hij slechts negen punten uit dertien duels. Bij Southampton speelt Nederlander Jos Hooiveld in de verdediging. (NRC)

Helmond Sport wint bij Almere City

Almere. Almere City heeft gisteren met 0-1 verloren van Helmond Sport. Het enige doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt door Davy Brouwers. Het was de enige wedstrijd in de eerste divisie. De overige duels werden allemaal door het winterse weer afgelast. (NRC)