Kortkolom economie

Vraag naar olie zal dit jaar stijgen

Parijs. De wereldwijde vraag naar olie zal dit jaar met 930.000 vaten per dag stijgen naar 90,8 miljoen. Dat is een stijging van ruim 1 procent ten opzichte van vorig jaar. Het Internationaal Energieagentschap in Parijs verwachtte vorige maand een lagere stijging, mede in verband met de afremmende economische groei in China. Vrijdag werd bekend dat die groei is aangetrokken: van 7,4 procent in het derde kwartaal van 2012 naar 7,9 procent in het vierde kwartaal. Dat betekent een toenemende vraag naar olie. Volgens het agentschap is de oliemarkt krapper dan verwacht, doordat de productie van Saoedi-Arabië relatief laag is. Analisten lezen hierin een oproep om de productie op peil te houden en te voorkomen dat de olieprijs te hard stijgt. (AP)

‘Fosforfabriek Thermphos dicht’

Amsterdam. De curatoren van het failliete Thermphos hebben geen koper kunnen vinden voor de Zeeuwse fosforfabriek. Daarmee is er voor de ruim vierhonderd medewerkers geen kans meer op een doorstart van de fabriek in Vlissingen. Dat melden Zeeuwse media vrijdag. Het bedrijf werd in november failliet verklaard omdat het bedrijf niet meer kon opboksen tegen goedkope fosfor uit Kazachstan. De curatoren hoopten tot donderdag dat het bedrijf in zijn geheel kon worden verkocht. De potentiële koper, het Kazachse Kazphosphate, zou niet op tijd een bankgarantie overlegd hebben. (Novum)

Advent verhoogt bod op Mediq

Amsterdam. Investeringsmaatschappij Advent heeft vrijdag zijn bod op de Nederlandse medische toeleverancier verhoogd. Advent maakte op zijn website bekend dat het 14 euro per aandeel wil betalen. Daarmee komt de totale waarde van Mediq op 819 miljoen euro. Het vorige bod, uit september, waardeerde Mediq, dat ook apotheken in beheer heeft, op 775 miljoen euro. Dat vond grootaandeelhouder Delta Lloyd Asset Management te weinig. (NRC)