Koper PostNL verdient meteen

Meegesleept door TNT Express bereikt de koers van PostNL een nieuw dieptepunt. Opgesplitst is het postbedrijf meer waard dan in zijn geheel.

Zin om iets te kopen? Voor nog geen miljard euro kunt u in het bezit komen van een groot Nederlands postbedrijf, met tienduizenden werknemers en vestigingen in Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. De koers van het aandeel PostNL zakte deze week volledig in elkaar. Gisteren was het aandeel aan het einde van de beursdag nog 1,79 euro waard. Het was het voorlopige dieptepunt in een spectaculaire waardedaling, die begon met het afketsen van de overname van zusterbedrijf TNT Express.

Afgelopen maandag werd bekend dat de Amerikaanse koeriersdienst UPS geen toestemming krijgt van de Europese Commissie om TNT Express in te lijven. Het nieuws leidde meteen tot een vrije val van het aandeel TNT. Aan het einde van de dag was het aandeel TNT Express ruim 41 procent minder waard geworden.

Zusterbedrijf PostNL werd meegesleurd in de val. In 2011, toen het oude TNT werd gesplitst, werd PostNL opgezadeld met de schuld van het bedrijf, 1,2 miljard euro. Om dat gat op de balans te vullen werd eenderde van de aandelen van TNT Express bij PostNL gestald. Het aandelenpakket is zó groot dat een daling van TNT meteen leidt tot lagere koers voor PostNL. Sinds de splitsing, in mei 2011, vertonen de koersen van beide bedrijven parallelle bewegingen.

Gisteren was dat echter anders. Terwijl de koers van TNT Express opkrabbelde, en met ruim 2 procent winst aan het einde van de middag een van de best presterende bedrijven aan de beurs was, bleef het aandeel PostNL in mineur. Analisten lieten zich deze week voorzichtig positief uit over de kansen van TNT Express – de vierde koeriersdienst ter wereld – om als zelfstandig bedrijf verder te gaan.

Bij PostNL is het nieuws over de mislukte overname hard aangekomen. Door het afketsen van de overname is de kans dat het bedrijf zijn pakket TNT-aandelen snel te gelde kan maken, verkeken. Vorige week vrijdag was dat pakket nog 1,3 miljard euro waard. En PostNL heeft dat geld hard nodig. In een postmarkt die ieder jaar met bijna 10 procent krimpt, moet het bedrijf op zoek naar nieuwe manieren om geld te verdienen. Maar door het mislopen van de deal met TNT is er voorlopig nauwelijks geld om te investeren in het pakkettenbedrijf.

De ratingbureaus waren deze week kritisch. Afgelopen woensdag verlaagde Standard & Poor’s PostNL’s kredietwaardigheid van BBB van ‘positief’ naar ‘negatief’. De dag erna bracht Moody’s de rating van het postbedrijf met één stap naar beneden, tot Baa2. Als reden noemde Moody’s het mislopen van de ‘kapitaalinjectie’ door het cashen van de aandelen TNT.

Die aandelen zijn meer waard dan PostNL zelf. Gistermiddag, een uur voor het sluiten van de beurs, was de totale waarde van het postbedrijf 794 miljoen euro. De portefeuille TNT-aandelen vertegenwoordigde een waarde van 846 miljoen. Wie PostNL nu koopt, verdient meteen 50 miljoen – op papier dan. Daarna kan het bedrijf worden gesplitst. Want de losse onderdelen van PostNL zijn nu veel meer waard dan het geheel.

    • Steven Derix