KNMI geeft code geel, ANWB voorspelt zware maandagochtendspits

erkeer op de A13 bij Rotterdam. De hevige sneeuwval zorgde afgelopen week voor een recorddrukte in de ochtendspits. Foto ANP / Robin Utrecht

De komende dagen krijgt Nederland weer te maken met sneeuwbuien. Morgen stelt de NS opnieuw een aangepaste dienstregeling in en de ANWB verwacht maandag een zware ochtendspits met zeker 300 km file.

Update 21.42 uur: Het KNMI waarschuwt voor de sneeuwval de komende dagen en heeft voor het hele land code geel afgekondigd. In Groningen, Friesland, Drenthe en Noord-Holland is volgens het KNMI kans op sneeuwduinen. Sneeuwduinen ontstaan als het niet alleen sneeuwt, maar ook hard waait en kunnen zorgen voor flink minder zicht. In de rest van het land waarschuwt het KNMI voor gladheid.

Maandag vooral in noorden sneeuw

De neerslag bereikt in de avond de noordelijke provincies. Ondertussen kan het in Limburg licht dooien, maar is daar tegelijk kans op ijzel. De maxima lopen zondag uiteen van -3 tot 1 graden.

Maandag sneeuwt het vooral in de noordelijke helft van het land nog lange tijd door. In het midden en zuiden van het land valt hooguit nog wat natte sneeuw. De temperatuur ligt rond het vriespunt, in het zuiden is kans op lichte dooi.

NS stelt opnieuw het sneeuwrooster in werking

De treinen rijden vanwege de nieuwe sneeuwval morgen opnieuw volgens een aangepaste dienstregeling. Dinsdag, woensdag en donderdag reed de NS ook al met een aangepaste dienstregeling, waarbij minder treinen rijden vanwege het winterweer.

ProRail zet zondag extra winter- en storingsploegen in en heeft hulplocomotieven klaarstaan. Ook NS zet extra personeel in om reizigers te helpen.

Winterweer houdt voorlopig aan

In de avond en nacht volgt vanuit het zuiden opnieuw een neerslaggebied, maar het lijkt erop dat dan niet meer dan een klein beetje sneeuw zal vallen. Door de vele bewolking is er geen kans op strenge vorst.

De dagen daarna houdt het winterweer aan. Zowel overdag als ‘s nachts vriest het. Op veel plaatsen blijft het echter droog.

    • Jules Seegers