Kip met dragon en sinaasappel

Dit recept kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Met zoete sinaasappel, met bittere sinaasappel of met marmelade. (Met marmelade is zoveel te doen. Een geweldig recept dat ik vaak maak, schrijft voor om gelijke delen whisky en marmelade te mengen en dat over kwartels te smeren als marinade. Kwartels vullen met gesmoord sjalotje, broodkruim en peterselie, bakken in de oven. Erg lekker.) Zelf reserveerde ik, toen ik marmelade aan het maken was, één gekookte bittere sinaasappel voor deze kip met dragon. Wie een zoete sinaasappel gebruikt, voegt geen suiker toe. En wie geen sinaasappelen (meer) heeft maar wel marmelade, gebruikt die voor de saus.

1 blije kip in stukken, scheutje olie, klontje boter, 1 bittere sinaasappel, 1 dessertlepel suiker, 2 el cognac, 2 el slagroom, bosje dragon

Kook de sinaasappel in zijn geheel tot-ie zacht is. Zet de oven op 175 graden. Verwarm een scheutje olie in een ruime braadpan, en braad de stukken kip in gedeeltes aan alle kanten bruin. Haal ze uit de pan en giet de olie af. Doe een klontje boter in de pan en leg de kip terug. Bestrooi de kipdelen aan alle kanten met peper en zout. Hak een paar takjes dragon in stukken en prop ze tussen de kip. Doe het deksel op de pan en zet hem een uur in de oven. Snijd intussen de sinaasappel in stukken. Verwijder de pitten en hak alles, vruchtvlees en schil, fijn. Doe de sinaasappelpulp in een kom en vermeng met de suiker en de room.

Controleer na een uur of de kip al gaar is. Als de kip gaar is, zet de oven dan uit, pak de kip in aluminiumfolie en houd hem warm in de oven. Schep van het braadvocht in de pan zoveel mogelijk van het heldere bovendrijvende vet af. Zet de pan op hoog vuur en giet als de saus bubbelt de cognac erbij. Laat even verdampen en roer dan het sinaasappelmengsel erbij. Laat even goed bubbelen. Proef of er voldoende suiker, zout en vooral peper in de saus zit. De saus smaakt bitterzuur, dat moet, dat is lekker bij het wat zoetige vlees van kip. Hak de rest van de dragon fijn en roer door de saus. Leg de kipdelen op een schaal en giet er de saus over. Lekker met gestoofde lof of gegrilde venkel en een knapperige sla.