Hitchcock als aanrander

To Catch a Thief (Alfred Hitchcock, 1955)Eén, 14.05 – 15.50 uur

Met Kerst zond de BBC de televisiefilm The Girl uit, een coproductie met betaalzender HBO. De film gaat over de ongezonde obsessie van filmregisseur Alfred Hitchcock voor de dertig jaar jongere actrice Tippi Hedren tijdens de opnames van The Birds (1963).

In The Girl wil Hitchcock een verhouding met Hedren, hij randt haar aan en maakt haar het leven zuur als zij niet op zijn avances ingaat. Met een grenzeloos sadisme stelt Hitch haar bloot aan urenlang durende, gevaarlijke opnames waarbij agressieve meeuwen haar aanvallen. Hierbij raakt zij gewond, waardoor zij enkele dagen rust moet nemen. Ook stelt hij haar uit wraak bloot aan een opname waarbij een nepvogel zich door het glas van een telefooncel boort, waarbij Hedren bedolven raakt onder glas.

De makers van The Girl baseerden zich op de tendentieuze biografie van Donald Spoto, The Dark Side of Genius, en gesprekken met Tippi Hedren, die stelt dat Hitchcock haar carrière na The Birds bewust traineerde.

De uitzending was nog niet afgelopen of er stak een storm van protest op. Nog levende crewleden en actrices, onder wie Doris Day (The Man Who Knew too Much) en Kim Novak (Vertigo) verdedigden Hitchcock. „Hij was een echte heer”, zei Eve Marie Saint (North by Northwest). Boze fans begonnen een website, savehitchcock.com, die poogt het beeld van Hitch als seksistische sadist weer bij te stellen.

Het heeft allemaal niets te maken met zijn lichtvoetige thriller To Catch a Thief, met Cary Grant en Grace Kelly op hun best, maar dan weet u ervan.

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

Bij het artikel Hitchcock als aanrander (19 januari, pagina 29) staat een foto van een verkeerde Hitchcockfilm. Te zien zijn niet Cary Grant en Grace Kelly in To Catch a Thief (1955), maar Cary Grant en Ingrid Bergman in Notorious (1946).

    • André Waardenburg