Gijzelnemers verschansen zich in gascomplex

Een groep van zo’n tien jihadisten hield in de nacht van vrijdag op zaterdag nog steeds stand in een uithoek van het gascomplex in het uiterste oosten van Algerije, waar ze woensdag een bloedige gijzelingsactie waren begonnen. Dat meldde vrijdagavond de website van de Britse krant The Guardian, die een medewerker ter plekke heeft. De terroristen en hun gevangenen zijn omsingeld door het Algerijnse leger.

Meer dan dertig buitenlandse gijzelaars zouden vrijdagnacht nog vastgehouden worden in het complex, waarvan de bedrijfsvoering gezamenlijk in handen is van de Britse oliemaatschappij BP, het Noorse Statoil en het Algerijnse Sonatrach. De extremisten lieten volgens het Algerijnse staatspersbureau vrijdag bijna honderd buitenlandse gijzelaars vrij. Eerder hadden ze al 573 Algerijnen die op het complex werken laten gaan.

Nog altijd is veel onduidelijk over wat er de afgelopen dagen precies gebeurd is in de uitgestrekte gasinstallatie, en hoeveel mensen daarbij zijn omgekomen. Het Algerijnse staatspersbureau zei vrijdag dat volgens een voorlopige telling twaalf gijzelaars zijn omgekomen en 18 extremisten zijn gedood. Maar volgens een woordvoerder van de terreurgroep zijn alleen al 35 gijzelaars omgekomen toen militaire helikopters donderdag het vuur openden op het moment dat gijzelaars werden overgebracht naar een andere locatie.

De crisis begon woensdagochtend. Zwaar bewapende aanvallers namen een bus met buitenlandse medewerkers onder vuur. Nadat de aanval door een escorte was afgeslagen, namen de jihadisten op het complex honderden mensen in gijzeling, onder wie Amerikanen, Britten, Japanners, Fransen, Noren, Belgen en Filippijnen. Volgens de aanvallers was de actie een reactie op de Franse interventie in buurland Mali, die vorige week begon, en op de Algerijnse hulp daarbij door de Fransen toe te staan over Algerijns grondgebied te vliegen.

Donderdag voerde het Algerijnse leger een bevrijdingsactie uit, zonder overleg met de regeringen wier burgers werden gegijzeld. Later hoorde de Britse premier Cameron van zijn Algerijnse collega dat de bevrijdingsactie snel moest gebeuren, omdat gevreesd werd dat de terroristen met gijzelaars wilden vluchten.

De actie van het leger lijkt op een bloedige chaos te zijn uitgelopen. De Britse en de Noorse regering hebben hun bevolkingen gezegd zich voor te bereiden op slecht nieuws. Een woordvoerder van de terroristen heeft gezegd twee Amerikaanse gijzelaars te willen ruilen tegen jihadisten in Amerikaanse gevangenissen, een aanbod dat Washington meteen heeft afgewezen. (Reuters, AP, AFP)