Gijzeling in Algerije gaat vierde dag in - ‘geen Franse gijzelaars meer’

Sattelietfoto van het gascomplex in In Amenas in het zuidoosten van Algerije. Foto Reuters/ Google Earth Sattelietfoto van het gascomplex in In Amenas in het oosten van Algerije. Foto Reuters/ Google Earth

Algerijnse veiligheidsdiensten hebben vanochtend opnieuw een einde proberen te maken aan het gijzelingsdrama op een gascomplex in het oosten van het Afrikaanse land. Voor zover de Fransen weten worden er in het complex geen Franse gijzelaars meer vastgehouden, zo meldde de Franse minister van Defensie vanochtend.

Ook werd vanochtend bekend dat twee medewerkers van het Noorse Statoil “in veiligheid zijn gebracht”. Over zes andere medewerkers van het energiebedrijf is nog niets bekend.

Geen Nederlanders betrokken

Bij het gijzelingsdrama zijn geen Nederlanders betrokken, zo liet de Nederlandse ambassadeur in Algerije, Frans Bijvoet, gisteren in het televisieprogramma Nieuwsuur weten. Bijvoet denkt dat de operatie om gijzelaars te bevrijden uit de handen van de islamitische opstandelingen nog dagen kan duren.

Sinds begin operatie zeker twaalf gijzelaars omgekomen

Woensdag gijzelden islamitische opstandelingen honderden mensen op een aardgasinstallatie in het oosten van Algerije. Onder de gijzelaars zijn Britten, Amerikanen, Fransen, Noren, Roemenen, Maleisiërs, Japanners, Ieren en Algerijnen.

Donderdag zette het Algerijnse leger een bevrijdingsactie in. Gisteren meldde het Algerijnse staatspersbureau APS op basis van een bron bij de Algerijnse veiligheidsdiensten dat sinds het begin van die operatie twaalf gijzelaars om het leven zijn gekomen. Ook zeker achttien opstandelingen zouden het leven hebben gelaten.

Lees ook: Gijzeling Algerije loopt uit op crisis – tien vragen en antwoorden.

    • Marije Willems