Gijzeldrama Algerije voorbij, meer doden - ‘ander land, andere aanpak’

Agenten van de Algerijnse veiligheidsdienst escorteren een bus waarin overlevenden van het gijzeldrama zitten. Foto AFP

De aanval van speciale eenheden van het Algerijnse leger op een aardgasinstallatie heeft daar een bloedig einde gemaakt aan de gijzeling die daar sinds woensdag plaatsvond. Dat meldt onder meer de Britse regering. Het Algerijnse ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat er 32 militanten zijn omgekomen en 23 gijzelaars, zo weet Reuters.

Minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond bevestigt tegenover AFP dat vandaag nog meer slachtoffers zijn gevallen. Op een persconferentie met zijn Amerikaanse collega Leon Panetta zei hij tevens dat Algerije is gevraagd om meer informatie te geven over de huidige situatie bij het gascomplex Amenas, dat eigendom is van BP.

‘Ander land, andere aanpak’

Hammond stelde dat de omgekomen gijzelaars “overduidelijk” slachtoffer zijn geworden van terroristen en dat zij de verantwoordelijkheid dragen. Hij vond tevens dat de aanpak van Algerije, die allerminst gunstig uitpakte, een kwestie was van “ander land, andere aanpak”.

Volgens de ingewijde zat er niets anders op dan tot bestorming over te gaan, omdat er op het raffinaderijterrein brand was uitgebroken. Hij zweeg over eventuele overlevenden. Ook de nationaliteit van de doden is nog onbekend.

Voorlopig dodental onder gijzelaars op 19

Volgens de laatste telling van de Algerijnse autoriteiten zijn in totaal negentien gijzelaars omgekomen. Onder de doden zouden ten minste een Amerikaan, een Brit, een Fransman en een aantal Algerijnen zijn. Ontsnapte Algerijnse werknemers beweren getuige te zijn geweest van de dood van veel meer mensen, onder wie een stel Japanners.

Het is ook nog onduidelijk hoeveel mensen uiteindelijk de gijzeling hebben overleefd. De chef van BP, Bo Duddley, zegt dat er nog vier van de achttien medewerkers van het oliebedrijf worden vermist.

    • Jules Seegers