‘Gerucht Pechtold als nieuwe burgemeester Utrecht sterker’

DEN HAAG - Klaas de Vries overhandigt het rapport van de Monitor Integriteit openbaar bestuur aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. ANP JERRY LAMPEN D66-leider Alexander Pechtold tijdens het debat over de Europese top en de leningen voor Griekenland. Foto ANP / Jerry Lampen

Geruchten dat D66-leider Alexander Pechtold de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen gaat opvolgen, worden steeds sterker. Er zou een fikse lobby zijn losgebarsten om ervoor te zorgen dat Pechtold de nieuwe burgemeester van Utrecht wordt. Dat meldt RTV Utrecht.

Betrouwbare bronnen zouden tegen De Utrechtse Internet Courant hebben gezegd dat druk wordt gelobbyd om Pechtold naar Utrecht te krijgen. Pechtold was eerder al burgemeester van Wageningen en wethouder van Leiden. D66 werd bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen de derde partij van de stad.

Wolfsen zou volgens ingewijden vanwege de fikse kritiek die hij de laatste jaren over zich heen kreeg niet een tweede termijn als burgemeester van de domstad willen. De huidige burgemeester van Utrecht zei eerder dat zijn functie hartstikke leuk, maar zwaar is, en daarom niet te weten of hij door zal gaan in de stad. Komende zomer komt uitsluitsel.

De naam van Pechtold zou het vaakst worden genoemd als opvolger van Wolfsen. Ook de namen van de huidige VVD-burgemeester van Amstelveen Jan van Zanen, de CDA-burgemeester van Goes René Verhulst en Broos Schnetz, die eind jaren negentig met Henk Westbroek Leefbaar Utrecht oprichtte, passeren echter geregeld de revue.

    • Jules Seegers