Filmfestival, realisme, improvisatie en Adèle

Keuze uit het cultuuraanbod van dit weekeinde en komende week, plus vijf al besproken kunstuitingen.

This film image released by The Weinstein Company shows Amy Adams, left, and Philip Seymour Hoffman, center, in a scene from "The Master." The film will be presented at the 37th Toronto International Film festival running through Sept. 16. (AP Photo/The Weinstein Company) AP

Filmfestival Rotterdam

Woensdag begint het Filmfestival Rotterdam, een van de grootste en belangrijkste filmfestivals ter wereld voor artistieke, onafhankelijke en experimentele film. De genodigden krijgen als eerste De wederopstanding van een klootzak te zien van debutant Guido van Driel, die verstilde beelden en zware misdaad combineert. Voor het publiek is er als eerste The Master van Paul Thomas Anderson, een verhaal over het ontstaan van een nieuwe religie in de VS na de Tweede Wereldoorlog, waarin velen het begin van Scientology herkennen. In een extra scherpe 70mm-kopie.

International Film Festival Rotterdam. 23 jan. t/m 3 febr. Inl: filmfestivalrotterdam.com

Adèle

Adèle Bloemendaal, cabaretdiva van weleer, werd vorige week tachtig. Sanne Wallis de Vries en Paul Groot spelen een ode aan BloemendaaI, die net zo veel indruk kon maken met het vertolken van een literair lied als met het zingen van al of niet ironisch bedoeld carnavalsrepertoire. Terwijl ze evenmin terugschrok voor het maken van een tv-spotje in een bubbelbad. Haar jongere collega’s halen herinneringen op, vertellen nieuwe verhalen en zingen oude liedjes. Martin van Dijk, ooit haar vaste pianist, begeleidt.

Adèle. Tournee t/m 24 mei. Inl: adelebloemendaal.nl

Realisme beurs

Dit weekeind wordt voor de tiende keer de Realisme beurs gehouden, de enige kunstbeurs in Nederland die zich uitsluitend richt op hedendaagse figuratieve kunst. Ruim dertig galeries uit binnen- en buitenland tonen er schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie – als er maar een herkenbare voorstelling op wordt afgebeeld. Er is een aparte expositie over Street Art, met werk van o.a. Banksy en Schoony. De Wackers Academie organiseert workshops.

Kunstbeurs T/m 20 jan, Passenger Terminal Amsterdam. Inl: realismeamsterdam.com

Storioni Festival

De zesde editie van het festival rondom het klassieke pianotrio van Bart van de Roer (piano) en de broers Wouter (viool) en Marc Vossen (cello) in Muziekgebouw Eindhoven draait om de kunst van het improviseren. Festivalcomponisten zijn Guus Janssen en Giovanni Sollima. Op het programma staan klassiekers naast wereldpremières en minder bekende werken met nationale en internationale musici als pianist Severin von Eckardstein, violiste Viviane Hagner, cellist Torleif Thedéen, het Elias String Quartet, Zapp4, sopraan Johannette Zomer en bariton Henk Neven.

Muziekfestival. T/m 27 januari in Eindhoven, ’s-Hertogenbosch, Tilburg, Helmond en Breda. Inl: storionifestival.nl