‘Extra geld ouderenzorg verkeerd besteed’ - cursussen en software

Ouderen in een verzorgingstehuis. Het extra geld voor de ouderenzorg wordt volgens onderzoek van het AD niet altijd goed besteed. Foto ANP / Lex van Lieshout

De miljoenen die het vorige kabinet heeft uitgetrokken voor meer personeel in de ouderenzorg, worden door veel zorginstellingen verkeerd besteed. Uit onderzoek van het AD blijkt vandaag dat een deel van het geld onder meer is uitgegeven aan consultants, cursussen en software.

Het vorige kabinet trok vorig jaar 370 miljoen euro uit om meer handen aan het bed van ouderen te krijgen. Vakbond Abvakabo FNV peilde onder leden wat zij hebben gemerkt van het extra geld. Uit de enquête bleek dat de werkdruk in de ouderenzorg nog altijd hoog is. Zeventig procent van de verplegers zegt er vorig jaar geen collega’s bij te hebben gekregen.

Het AD onderzocht de bestedingen van de instellingen die er in de enquête van de vakbond slecht van afkwamen. Daaruit bleek dat die grote bedragen uitgaven aan andere dingen dan het aannemen van extra personeel. Daarmee zijn ze naar eigen zeggen terughoudend, omdat ze bang zijn dat de politiek het extra geld weer intrekt.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn zegt in de krant geen signalen te hebben ontvangen dat geld verkeerd wordt besteed. Hij benadrukt dat het geld ook de komende jaren beschikbaar blijft. PVV-Kamerlid Fleur Agema, die aan de wieg stond van de financiële impuls, is boos over de manier waarop het geld wordt gebruikt en eist opheldering van de minister.