Even snel bijlezen? Deel twee van het Armstrong-interview in acht quotes

Armstrong tijdens zijn interview met Oprah Winfrey. Foto Reuters

In deel twee van zijn interview met Oprah Winfrey betuigde Armstrong spijt over de gevolgen van zijn dopinggebruik voor zijn stichting tegen kanker Livestrong en schoot hij vol toen het geschonden vertrouwen van zijn kinderen ter sprake kwam. Ook zei hij zich “zonder twijfel” een beter mens te voelen door zijn bekentenis. Voor degenen die snel op de hoogte willen zijn van het belangrijkste uit deel twee van het interview: we zetten de acht opmerkelijkste quotes op een rij.

Hier vind je een uitgebreid nieuwsbericht over deel twee van het interview met Oprah.

Over zijn noodgedwongen vertrek bij Livestrong:

“Dat was het meest vernederende moment. [...] (Ik werd gevraagd) terug te treden als voorzitter. Een paar weken later kwam het volgende telefoontje - ik werd gevraagd volledig terug te treden (ook als bestuurder - red.). Dat was het dieptepunt.” [...] De beslissing terug te treden was een grote. Het deed me ontzettend veel pijn.”

Over hoe mensen met een Livestrong-armbandje zich gevoeld moeten hebben:

“Ik begrijp hun boosheid en gevoel van verraad. [...] Jullie steunden me altijd en geloofden in me. Het spijt me.”

Over het twitteren van de foto met zijn zeven gele truien:

“Dat was een andere fout. Het was opnieuw die tarting.”

Foto Twitter / @lancearmstrongFoto Twitter / @lancearmstrong

Over het geschonden vertrouwen zei hij tegen zijn kinderen:

“Luister, er zijn een hoop vragen geweest over je vader. Ik ben daar altijd meeodgenloos en tartend over geweest… het is voor een deel waarom jullie me vertrouwde… en ik zei: ik wil dat jullie weten dat het waar is… en ze zeiden niet veel… ze accepteerden het gewoon. En ik zei tegen Luke: verdedig me maar niet meer. Als klasgenootjes iets zeggen, verdedig me niet, maar zeg ‘Hey, m’n vader zegt dat hij er spijt van heeft’.”

Op de vraag wat het moraal is van zijn verhaal:

“Ik weet het niet… bedriegen… mensen intimideren. Dat zijn dingen die we niet horen te doen. Natuurlijk niet. Dat is wat we onze kinderen leren…”

Over zijn levenslange schorsing:

“Ik zeg niet dat het oneerlijk is, ik zeg wel dat ik anders ben behandeld. [...] Ik verdien het om gestraft te worden maar ik weet niet zeker of ik de doodstraf verdien. [...] Met deze sanctie, met deze bestraffing, ben ik voorgoed klaar. [...] Zou ik graag de marathon van Chicago lopen als ik 50 ben? Dat zou ik zeker graag willen maar dat zal niet kunnen.”

Over hoe hij zich voelt bij wat hij gedaan heeft:

“Ik heb veel spijt van wat ik heb gedaan. Dat kan ik duizenden keren zeggen en misschien is dat nog niet genoeg.”

Over zijn toekomst:

“Na het herstel van mijn ziekte was ik een beter mens. Een slimmer mens. Maar toen raakte ik van het juiste pad. Het is voor mij gemakkelijk nu te zeggen dat ik nu een beter en slimmer mens ben, maar ik kan opnieuw van het juiste pad raken. De grootste uitdaging in de rest van mijn leven zal zijn om het niet opnieuw mis te laten gaan. [...] Dat is een enorme uitdaging.”