Europop in prijzenslag

Rockin’ Europe Ned.3, 21.20-01.10 uur

Adele, Caro Emerald, Mumford and Sons wonnen er allemaal al eens een: de European Border Breakers Award (EBBA) voor Europese popacts die succesrijk zijn buiten hun eigen land.

Een verslag van de prijsuitreiking – vorige week op festival Eurosonic in Groningen – vormt het hart van een popavond op Nederland 3, met vooraf een documentaire over Europese popmuziek en het concert van Adele in de Royal Albert Hall 2011.

Weinig verrassing bij de brave prijsverdeling, met optredens van enkele van de tien winnaars die al lang van tevoren bekend zijn.

Dat neemt niet weg dat de EBBA’s een kennismaking bieden met tal van nieuwe namen uit de Europese popscene. Schotse zangeres Emeli Sandé of de IJslandse band Of Monsters and Men met zijn feestelijke folkrockhit Little Talks, behoeven nauwelijks introductie. Maar een bluesy popzanger als de Spanjaard Juan Zelada wel. En ook het sprankelende Deense soultalentje Nabiha nodigt uit tot volgen. Het Franse C2C blijkt meer dan een interessant turntable-clubje.

De EBBA’s bestaan nu tien jaar. In 2009 werden ze voor het eerst uitgereikt in een show, met als gastheer de er op los babbelende BBC-presentator Jools Holland. Op een eerdere uitreiking ontdekte hij de Nederlandse swingzangeres Caro Emerald en nodigde haar prompt uit voor zijn eigen tv-show.

De Groningse Engelstalige hiphopband Dope D.O.D. krijgt dit keer een EBBA, uit handen van minister Bussemaker (Cultuur). Hun video is op You Tube zeven miljoen keer bekeken en ze toerden met Amerikaanse rockbands Korn en Limp Bizkit.

    • Amanda Kuyper